Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Alla beslut blir bättre om medborgarna deltar”

För centerpartisten Carina Asplund är engagemanget i landsbygden viktigast. Både i politiken och i den doktorsavhandling hon skriver. Hon har varit politiskt engagerad sedan 2006 och är sedan årsskiftet kommunalråd.

Vilken fråga tycker du har varit viktigast i Östersund under den senaste mandatperioden?

– För mig som centerpartist, som engagerat mig politiskt för att jag vill lyfta landsbygden, är det att vi har tagit fram en strategi för landsbygdsutveckling. Vi har också gjort en ny tillväxtplan och en ny översiktsplan där vi varit bra på att få med medborgarna. En annan viktig fråga var den tuffa skoldebatten vi hade. Tjänstemannaförslaget var att lägga ner tre skolor, vi är ändå glada att vi lyckats rädda två. Integration är en annan stor och viktig utmaning.

Vilken fråga kommer att bli viktigast under kommande fyra år?

– Jobben, om fler jobbar så får vi mer skatteintäkter och därmed kan vi ha en bra välfärd. Det är också viktigt att göra verkstad av de strategier vi har tagit fram. Och så matfrågan. Jag kommer att kämpa för att vi ska få bort den åksjuka maten som har färdats långt, och vi bör se över att man ska börja laga maten på plats igen i skolor och äldreboenden.

Varför blev du centerpartist?

– Jag läste personalprogrammet på högskolan och blev tillfrågad om jag ville skriva min c-uppsats om Trångsviken och blev därefter ansvarig för utvecklingsprojektet där. Jag blev mer och mer engagerad i landsbygdsfrågor och då tycker jag att det inte finns något annat alternativ än centerpartiet.

Vad tycker du är kärnan i ditt parti när det gäller kommunpolitiken?

– Jobb, miljö, landsbygd, valfrihet och mat.

Skiljer sig Centerns politik lokalt jämfört med riksdagen?

– Nej, hela landet ska leva. Det som bestäms centralt kan vi implementera lokalt.

I riksdagen är centerpartiet är en del av alliansen, men har helt andra samarbeten i Östersund. Hur ser du på det?

– Det är ganska många ställen det är så. Det är viktigt med en stark regering men lokalt är det lite andra frågor och mer personliga relationer. Allt är kompromisser i politik och det är många lokala frågor som ska klicka. Vi har inte blivit socialdemokrater för att vi samarbetar med dem, men vi är med och leder kommunen. Det kan vara bra med lite konflikter, det leder till utveckling.

Vad tycker du har skötts sämst under senaste mandatperioden?

– Under en lång tid har det inte prioriterats att sköta om kommunens fastigheter. Det som hände var att det blev ett argument för att lägga ner Ope skola. Det är riktigt dåligt, eftersatt underhåll ska aldrig vara anledningen till att lägga ner någonting.

Vad har gjorts bäst?

– Det har jobbats otroligt mycket med medborgardialog. Det var ett gediget arbete med översiktsplanen där många har fått vara delaktiga. Alla beslut blir bättre om medborgarna deltar.

Hur vill du att Östersund ska utvecklas?

– Fler invånare, friskare befolkning och rikare, både gällande bättre löner och i form av ökad livskvalitet. Jag vill jobba för positiv framtidstro, ungdomar ska naturligt vilja stanna kvar här. Vi ska ha Sveriges modernaste landsbygd. De som vill bo på landsbygden ska kunna driva företag därifrån, vi ska se till att de blir bra förutsättningar. Hela infrastrukturen måste fungera, det är viktigt att få med företagen i diskussionen och ett bra företagsklimat.

Hur ska vanliga människor göra för att påverka?

– Vara med när det är möjligt, på medborgardialoger, gå på samrådsmöten, ring upp förtroendevalda. Skriv medborgarförslag, de tas alltid upp i fullmäktige och behandlas seriöst.

Artikeln är en del av 100 procent Östersunds politikerserie.