Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla borde betala bygdemedel

Sten Rentzhog och Birger Ekerlid anser på Åsikter 25 juni, helt riktigt, att bygdemedlen måste vara kvar i norrländska kommuner. Det gäller inte bara vattenkraften utan alla andra företag vilka är verksamma i Norrland. Alla borde betala bygdemedlen till de kommuner där de är verksamma, till exempel skogsindustrin, gruvverksamheten och vindkraften.

Vinsterna är enorma i dessa företag och alla pengarna går till södra delen av Sverige.

Det måste bli slut på utnyttjandet av norrländska kommuner och resurser, gratis. All företagsverksamhet i Norrland, vad det än är, borde vara skrivna i den kommun där verksamheten nedrivs. Bygdemedlen ska gå till dessa kommuner och inte till Stockholm.

Norrland ska inte vara ett område som sugs tomt på resurser. Människorna ska också ha möjlighet att leva här. En del av de enorma vinsterna ska gå tillbaka till den kommun där verksamheten finns (5–10 procent),

Vattenkraften har i årtionden utnyttjat älvarna i Norrland. Elektriciteten är tio gånger dyrare här än i resten av landet, trots att produktionen av ström finns här. Så ska det väl inte vara.

Det är val i år. Regeringen vi har haft de senaste åtta åren har inte visat något vidare intresse av Norrland, vilket är i alla fall ungefär hälften av hela Sverige.

Vi ska använda våra möjligheter att välja och välja rätt. Vi behöver välja sådana ledamöter till kommunerna och riksdagen som vill arbeta också för Norrland och inte bara sitta i Stockholm utan att göra någonting. Sådana har vi sett tillräckligt många av.

Norrland behöver aktiva, ärliga och modiga kvinnor och män med framtidsvisioner, vilka är färdiga att stå på barrikaderna, om så behövs, för sin bygds och kommunernas framtid.

SL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel