Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla fakta finns på bordet

Det är roligt att det går bra för din personvalskampanj, Theresa Flatmo! Ditt inlägg innehåller däremot en del sakfel som jag vill tillrättalägga. Det är inte bra om invånarna förses med felaktig information, speciellt inte inför ett val.

Det är sant att flytten av högstadiet till Folkets Hus var omdebatterad. Från Centerns sida tyckte vi inte om att eleverna miste sin skolgård. Vi tyckte inte heller att det var lämpligt med sammanblandningen av skolmiljön med den offentliga miljö som ett Folkets Hus är.

Men i det stora hela medförde det ekonomiska och praktiska fördelar att samordna lokalanvändningen så mycket som möjligt. Kommunfullmäktige tog ställning till det här konceptet vid ett par olika tillfällen och alla beslut var enhälliga.

Du efterlyser ett besiktningsprotokoll på att skolan är utdömd. Det viktiga är väl att de nya lokalerna är besiktade och godkända?

Jag känner inte till att den gamla högstadiebyggnaden är utdömd på något sätt. Däremot behövde den tillgänglighetsanpassas enligt moderna krav.

Dessutom krävde nya undervisningsmetoder en helt annan typ av lokaler. Det ansågs för dyrt att bygga om, det diskuterades att bygga nytt, men man fastnade till slut vid lösningen att samordna verksamheten med Folkets Hus.

Tack vare den samordningen kunde man även få ett statligt bidrag till ombyggnationen. Och resultatet, som inkluderar nytt bibliotek, digitala operaföreställningar, samordnad reception och utökat öppethållande på biblioteket, med mera, blev ju fantastiskt bra!

Du skriver att hyresavtalet med FH är på 20 år. Rätt svar är 15 år. Det behövdes ett långtidskontrakt för att hålla nere årskostnaden så mycket som möjligt.

Du påstår att måltidskostnaderna har ökat med 100 procent på fyra år. Du har uppenbarligen inte läst matavtalen, men borde ändå inse orimligheten i detta påstående. Höjningen är en fjärdedel av detta och då ingår också en kvalitetshöjning, vill jag påstå.

Du hävdar att kommunen hyr en hylla för en årskostnad av 100 000 kronor. I själva verket omfattar hyran utställningsyta, lokalvård och kommunens del i den ombyggda entrén med mera. Kommunen kan inte investera i någon annans fastighet, så därför blev lösningen att FH bygger om och vi betalar via ett hyresavtal. Det är inga konstigheter med det.

Du efterlyser en utredning om ”de socialdemokratiska affärerna mellan kommunen och FH”.

Det är viktigt med kritisk granskning, men det behövs ingen utredning. Alla fakta finns på bordet, för den som har öppna ögon att se med.

Centern värnar om valfrihet och konkurrensutsättning. Bräcke kommun har under lång tid haft en ovanligt hög andel av sin verksamhet utlagd på entreprenad. Bräcke FH är en av de aktörer på marknaden som vi gör affärer med.

Vi ser gärna fler, vi vill vårda sunda relationer och vara en bra uppdragsgivare – allt för invånarnas bästa.

Jag anser att det är hälsosamt för demokratin med majoritetsskiften i en kommun. Däremot så tycker jag att man som oppositionspolitiker ska fokusera på vad man själv kan göra bättre, i stället för att svartmåla andra.

Kommuninvånarna är inte betjänta av en populistisk politik som strävar efter att söndra i stället för att bygga upp.

Yngve Hamberg, ordförande i Bräckecentern

---

Läs Theresa Flatmos svar här.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel