Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla får en del av kakan – utom Sommarhagen

Annons

Att sälja Arnljotlägden för att rädda Sommarhagen! Trodde först att det var ett aprilskämt eller någon som försökte provocera. Men tydligen inte. Jamtlis utredare menar det.

Tänk om annan kulturverksamhet inom Östersunds kommun fick leva under samma ekonomiska villkor som P-B-stiftelsen –Sommarhagen och Teaterföreningen Arnljotspelen.

Jag har arbetat åt P-B-stiftelsen, Sommarhagen och även Östersunds kommun under mer än 20 år. I dag, flera år efter jag slutat, känner jag att jag är fri att säga vad jag tycker.

Under de åren har jag sett hur pengar till kulturverksamheten fördelats till Jamtli, Östersunds Teaterförening, Östersunds Orkesterförening, Flyg- och Lottamuseet, hembygdsföreningar, studieförbund med flera. Med andra ord – praktiskt taget alla fick sin del av kakan utom Sommarhagen.

Om Sommarhagen behövde göra något fick P-B-stiftelsen själv betala ur egen ficka. Om kommunen var inkopplad fick vi betala till marknadsmässiga priser plus moms. Jag fick höra att man skulle leva av egen kraft annars hade man inget på marknaden att göra.

Med den erfarenheten och den kunskapen kan jag i dag inte låta bli att ställa frågan – hur många dagar skulle till exempel Jamtli kunna ha öppet och hur många nyheter skulle man kunna presentera utan de miljoner man får från Östersunds kommun, Jämtlands läns landsting och staten varje år?

Hur höga skulle Östersunds Teaterförenings biljettpriser vara utan de årsbidrag de fick från kommunen? Samma sak gäller Orkesterföreningen.

Skulle Flyg- och Lottamuseet kunna leva utan sina bidrag? Samma sak gäller väl studieförbunden och hembygdsföreningarna.

Det finns en verksamhet som tydligen är undantagen – Sommarhagen, då diskuteras nedläggning!

Visst kan man spara pengar genom att stänga Sommarhagen. Men spara till vad? Är det inte stiftelsens uppgift att utveckla och bevara Sommarhagen och Arnljot?

Eller finns man bara till för sin egen skull?

Man har i många år vetat att Stim-pengarna tar slut 2012.

Frågan är varför man inte försökt styra upp det bättre? Vad var P-B-institutet till för? Jag trodde – men tydligen fel. Vart tog alla dessa pengar vägen?

Och till sist men inte minst, vilket ansvar tycker Östersunds kommun och Jämtlands läns landsting att de har när det gäller Sommarhagen och Arnljot?