Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla föreningar och församlingar behövs

I Sverige är 79 procent av befolkningen över 16 år är medlem i minst en förening. Tiden som läggs på ideellt arbete uppgår ungefär till fyra timmar per vecka vilket motsvarar cirka 400–600 årsarbetskrafter.

Överallt finns engagerade människor som brinner för sina föreningar; föräldrar, diakoner, biståndsarbetare, nykterhetsrörelsen.

För Kristdemokraterna har civilsamhällets alla organisationer en viktig roll i samhället. I vårt Sverige kommer samhället alltid vara större än staten. I regeringsställning har vi framgångsrikt arbetat för att skapa bättre förutsättningar inte bara för familjer och företag utan också för föreningar i det civila samhället.

Vår ideologi har omsatts i konkreta politiska beslut. Ett av de viktigaste förslagen är att vi gjort det möjligt för privatpersoner att göra avdrag för gåvor till organisationer. Man kan göra ett skatteavdrag på 25 procent för gåvor upp till 6 000 kronor.

Reformen sjösattes 2012 och vi kan redan se resultat. Sedan 2012 har antalet gåvogivare ökat med 135 000 personer, och i antal kronor gav svenskarna i fjol 344 miljoner mer än året innan.

Bara i Jämtlands län har givandet ökat med närmare 3 miljoner kronor på ett år, en 27-procentig ökning.

En viktig del av det civila samhället är trossamfunden. De står för en rik verksamhet för både gammal och ung, där värderingar och etik diskuteras. Den religiösa övertygelsen är en stark drivkraft för bland annat sociala insatser för medmänniskor.

I stunder av kris ses samfunden som en trygg plats dit människor söker sig för samtal och tröst, men däremellan uppmärksammas sällan deras betydelse eller insatser för samhället.

Regeringen anser att trossamfunden har en viktig roll i samhället därför att deras unika verksamhet har en betydelse för samhället, men även för att de når människor som tycker att det är lättare att ha kontakt med en ideell organisation än med myndigheter. Därför har bidraget till trossamfunden de senaste åren höjts med närmare 60 procent.

Regeringen har även tillsatt en utredning som leds av Dan Ericsson (KD) som ska se över hur staten ska kunna underlätta för det civila samhällets organisationer att bedriva sin verksamhet att utvecklas och därigenom bidra till demokrati, välfärd, folkhälsa, gemenskap och social sammanhållning

Detta är några exempel på frågor där KD fått igenom sina hjärtefrågor i regeringsarbetet för att underlätta för idéburna och ideella rörelser.

Det finns ingen enkel manual för hur ett samhälle ska möta alla de utmaningar vi står inför, men gemenskap är en nyckelfaktor där civila samhället spelar en viktig roll.

Vi vill gå längre och är övertygade om att alla föreningar och församlingar behövs för att bygga ett tryggt, varmt och medmänskligt samhälle

Stefan Attefall (KD)

samfundsminister

Emanuel Sandberg (KD)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel