Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla friade i Politkovskaja-mål

Rysslands mest kända kontraktsmord fortsätter att vara olöst.
Friandet av samtliga som åtalats för mordet på regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja kan ändå ses som en ovanlig ljuspunkt i rysk rättsskipning.

– Icke skyldig, upprepade juryn i Moskvadistriktets militärdomstol fyra gånger om i dag.

Bröderna Dzjabrail och Ibragim Machmudov friades från anklagelserna om att ha kört den utpekade mördaren till och från platsen där Politkovskaja sköts ihjäl i oktober 2006.

Förre polisen Sergej Chadzjikurbanov friades från att bistått bröderna med uppgifter om Politkovskaja, medan den tidigare FSB-agenten Pavel Rjaguzov i sin tur friades från ett utpressningsfall med koppling till de andra åtalade. Av 20 punkter i åtalet ansåg juryn att bara en sak kunde bevisas: att Anna Politkovskaja verkligen blev mördad.

rejäl prestigeförlust för de poliser och åklagare som ägnat de senaste åren åt att utreda Rysslands mest uppmärksammade rättsfall.

Anna Politkovskaja var Rysslands internationellt mest kända journalist, hyllad för sitt mod att våga ifrågasätta Vladimir Putins härskarmetoder och den ryska arméns och dess Moskvavänliga tjetjenska allierades krigföring i Tjetjenien.

Anhöriga, kollegor och människorättsorganisationer har tvivlat starkt på åklagarnas påstående att Dzjabrail och Ibragim Machmudov och deras bror Rustam – i sin frånvaro utpekad som den som höll i vapnet – på eget bevåg skulle ha bestämt sig för att mörda Politkovskaja.

har arrangerats på hög nivå – inte på de åtalades nivå. Jag har dragit mina slutsatser att pojkarna har använts av någon. Frågan är om de visste om det eller inte, sade advokaten Karina Moskalenko, som bevakat de anhörigas intressen under rättegången, när hon gjorde sin sista plädering till juryn i måndags.

Åklagarna tänker överklaga – och har goda chanser att lyckas i ett land där domstolarna nästan 100-procentigt går på åklagarnas linje. (TT)