Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla kan inte ta sig in i kommunala byggnader

Att den lokala demokratins centrum är otillgängliga på flera håll belyser att arbetet med tillgänglighet går trögt. När nu en ny lag som innebär att otillgänglighet klassas som diskriminering införs har de nyvalda kommunpolitikerna i länet all anledning att sätta frågorna högt på agendan.

Av Tillgänglighetsbarometern, som granskar kommunernas arbete med att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning, framgår att drygt var femte kommunhus inte är tillgängligt.

Det innebär att den nyvalde politikern, eller medborgaren med ett ärende till kommunen, kan få svårt att komma in kommunens lokaler. I länet är ett av de fem granskade kommunhusen otillgängligt.

Eftersom kommunerna står för en stor del av den offentliga sektorn, och har störst möjligheter att göra praktiskt skillnad i människors vardag, är det oroande.

Exemplen på bristande tillgängligt är många, och under de fem år Tillgänglighetsbarometern genomförts har lite hänt. I många kommuner finns inga tillgänglighetsanpassade badplatser, det ställs inte krav på att uteserveringarna ska vara tillgängliga och den kultur som finansieras är i många fall inte tillgänglig för alla.

Det är också vanligt att mål och en struktur för arbetet saknas. Mest beklämmande är att åtgärder som är enkla och billiga att genomföra ofta glöms bort.

Exempelvis ställer inte ens hälften av kommunerna i landet ställer krav på att uteserveringarna ska vara tillgängliga, och i Jämtlands län ställer tre av fyra granskade kommuner inte krav.

Förutom de tydliga politiska målsättningar som redan finns så träder efter årsskiftet en ny lag i kraft, som innebär att kommuner har anledning att vässa sina insatser.

Lagen innebär att otillgänglighet ska klassas som diskriminering och i praktiken kan en kommun ställas inför domstol om den inte vidtagit skäliga åtgärder för att göra en verksamhet tillgänglig.

Även om lagen hade kunnat göras ännu skarpare, så är det en tydlig markering om att tillgänglighetsarbetet måste bli bättre.

När nu nya krafter kommer in i kommunpolitiken och en ny lag träder i kraft skapas ett gyllene tillfälle för kommunerna i länet att sätta tillgänglighetsfrågorna på agendan.

Genom att kroka arm med lokala brukarorganisationer kan åtgärder vidtas som kan göra stor skillnad i vardagen för många.

Jonatan Arenius

tillgänglighetsansvarig, Humana

Mikael Biström

informatör på Humana i Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel