Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla män bör få testa sig för prostatacancer

Öppet brev till landets sjukvårdspolitiker:

Varje år avlider 2 500 män av sin prostatacancer eller 7 varje dag om man så vill. Mer än 85 000 har diagnosen. Man kan behandla när väl cancern är konstaterad.

Ja, då är väl allt bra, eller? Nej knappast, det finns inte någon allmän screening för män. Vilket borde ske från 45 års ålder. Alltså att erbjuda alla män att ta det PSA-prov som är så viktigt för att konstatera en cancer eller inte.

Vid ett PSA-prov som ger indikation på en cancer kan man gå vidare med uppföljande undersökningar.

Runt om i landet talar män om att de nekas att få ta ett PSA-prov på vårdcentraler med ett "batteri" av bortförklaringar. Kvinnor har lyckligtvis sedan många år rätten till mammografi för att upptäcka eventuell cancer och därmed också möjligheter till åtgärder för att stoppa denna. Här har man varit framgångsrika och det är jag bara glad över.

Nu är det dags att landets alla män från 45 års ålder får det som man kan kalla ”pappografi”- rätten och inte enbart det utan att landet alla landsting tar tag i frågan och sänder ut erbjudande om PSA-prov.

Jag är övertygad om att antalet dödfall i prostatacancer kommer att sjuka dramatiskt.

Forskning på området pågår men kräver ändå mer pengar, det är viktigt att stödja, vilket det finns möjligheter på olika sätt. Det kan vara just din pappa, morfar eller farfar som drabbas nästan gång.

En av de många med prostatacancer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel