Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla räknar med att vi löser allt"

/
  • Hela backen vattnas för hand. Den bröts upp i förra veckan och ska pistas för att skapa ett hårt och rättvist underlag.

Två dagar, två tävlingar, sammanlagt ungefär fyra timmars åkning. Men förberedelserna kräver månader av hårt jobb både fysiskt och mentalt, inte minst för arrangören.

Annons

En vecka innan de näst sista världscuptävlingarna för säsongen är hela tävlingsbanan uppbruten. Några personer går runt med brandslang i backen och vattnar, för hand, för att skapa en hård och rättvis bana.

– Backen är ju bra även om det är lite snö runtomkring men underlaget varierar ju eftersom det gått från kallt till varmt och från varmt till kallt, säger Karin Stolt Halvarsson, vd för World Cup Åre och den ende heltidsanställda på arrangörssidan.

Det är hon som har det yttersta ansvaret för att alla har boende, att det finns parkeringar, trådlösa nätverk och allt annat som krävs för att tävlingarna ska fungera. Det är henne alla kommer till och det blir många kvälls- och helgpass under vintern.

– Det viktiga är att ha en struktur för att vi har en jättelång planeringsperiod men den input som man får kommer ju ofta väldigt kompakt. Och allt samtidigt precis som alla ankomster, så det är uppemot 1 000 personer att hålla reda på. När de kommer, var de ska bo, vad de ska delta i, säger Karin Stolt Halvarsson.

– Då måste man ha en god struktur för att trycka på alla knappar. Och sen måste man ha, som vi har, otroligt kompetenta volontärer, fortsätter hon.

21 nationer gör upp i slutstriden om placeringar i den totala världscupen där Åre är sista anhalt för damerna innan finalen i franska Meribel. Herrarna kör sista tävlingen i Kranjska Gora i helgen. Bland de som har chansen på en totalvinst finns Frida Hansdotter, som ligger tvåa i slalomcupen.

Det svenska damlaget var tidigt på plats för träning i Duved och Åre, liksom Slovenien, Schweiz, Italien och USA. Onsdagen var den officiella ankomstdagen och det innebär ett enormt arbete för arrangörsstaben.

– De som kommer hit räknar med att de ska vara våra huvudgäster oavsett om du är volontär eller om du är från hovet så räknar alla med att vi löser allting, säger Karin Stolt Halvarsson.

De tillfälliga konstruktionerna, som tält för media, VIP-tält och målfålla är uppsatta. Förutom Karin Stolt Halvarsson finns en konsulttjänst på deltid till förfogande i staben. Därtill kommer Ski Stars personal, där bland andra tävlings- och arenaansvarige Nalle Hansson ingår, och ungefär 300 volontärer. Den stora utmaningen denna gång är det varma vädret, men med stabens samlade erfarenheter har de goda förhoppningar om att det ska bli en bra tävling.

– Med kompetensen och arbetsledningen från Nalle och Ski Stars personal så kommer det säkert att bli jättebra. Jag tror på det. Vädret kan man ändå inte göra något åt. Det är ingen anledning att röra upp sig eller slösa energi på det, säger Karin Stolt Halvarsson.

Tävlingarna i Åre (damer)

Fredag 13 mars

16.00 första åket storslalom

19.00 andra åket storslalom

ca 20.00 prisceremoni

Lördag 14 mars

10.30 första åket slalom

13.30 andra åket slalom

Den svenska truppen:

Jessica Lindell Vikarby, Huddinge SK, enbart storslalom

Frida Hansdotter, Norbergs SK

Sara Hector, Kungsbergets Alpina

Maria Pietilä Holmner, UHSK Umeå SK

Ylva Stålnacke, Kiruna BK

Nathalie Eklund, Leksands SLK

Anna Swenn Larsson, Rättviks SLK

Emelie Wikström, IFK Sävsjö

Charlotta Säfvenberg, UHSK Umeå SK, enbart slalom

Annons