Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla sitter i samma kundvagn

Reportaget från Hackås i dagens tidning, om sista dagen med Tempo är lika bra som beklämmande. I koncentrat fångas problematiken med handelns oförtrutna centralisering.

Problematik är inte rätt ord, det ger bara halva sanningen. Att moralisera över människors köpvanor – eller försöka styra upp dem med bensinpriser som näst intill stryper shoppingresorna – är sällan fruktbart.

Men det är en sak att acceptera människors längtan efter att strosa runt på Biltema eller Plantagen. Och en helt annan att aktivt hjälpa butikskedjorna på traven genom att sälja ut kommunägd mark i Lillänge och riva ett väl fungerande dagis för att bereda plats åt storvaruhusen.

Det är bra att Socialdemokraterna och Centern gått med på att återremittera frågan om markförsäljningen. Än bättre hade det varit om kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson inte mellan raderna låtit som att det handlar om taktiska eftergifter för att i slutänden fatta samma beslut.

Centern höll på att hamna fel om Lillänge. I en tid när supermarknadernas förlovade land, USA, åter börjat diskutera hur man ska återuppliva sina döda stadskärnor – "re-urbanization," återurbanisering – finns det all anledning att inte ge järnet för att upprepa alla misstag amerikanerna redan begått.

Centrumhandeln har en oerhört viktig roll när det gäller att behålla en levande innerstad. Därför bör Centern sälla sig till oppositionen och islägga Lillängeplanerna.