Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla ska kännas sig sedda i skolan

För Nya Moderaterna är det självklart att varenda elev ska bli sedd och få en bra start i livet. Därför måste vi vända de sjunkande resultaten.

Annons

Våra elever lär sig inte tillräcklig mycket matematik, många har svårt att förstå vad de läser och kunskaperna inom naturvetenskap är låga.

Vi vill prioritera det som gör skillnad och har stöd i forskning och beprövad erfarenhet. Det som ger eleven möjlighet att lösa en svår ekvation eller läsa och förstå en lite mer avancerad text.

Detta kräver engagerade och skickliga lärare som har tillräckligt med tid för att se varje elev. Moderaterna föreslår tre åtgärder för att fler elever ska få en bra start i livet.

1. Varje elev ska bli sedd

Vi menar att tidiga insatser är avgörande. Redan i lågstadiet måste de elever som behöver det få uppmärksamhet och stöd för att orka övervinna en känsla av tillkortakommande och ges självförtroende att fortsätta försöka.

Det går bara på ett sätt och det är med hårt arbete och tålamod, men det är det värt, för alla behövs. Moderaterna vill att det som kallas särskilt stöd ska komma tidigt och att fler elever ska få hjälp av speciallärare.

2. Mer tid mellan lärare och elev

Vi vill utöka svenska elevers lärarledda undervisningstid. Vi tror att tiden mellan lärare och elev spelar roll för att fler elever ska lyckas nå kunskapsmålen. Vi föreslår att svenska elever ska få mer matematik- och svenskundervisning.

3. Skickliga lärare

Vi vill stärka läraryrkets status. För att attrahera de duktigaste studenterna måste lärarlönerna höjas. Därför föreslår vi att fler karriärtjänster för lärare inrättas.

En duktig lärare som lägger ned kraft och energi på att varje elev ska lyckas ska få belöning för sitt hårda arbete. Dessutom är det viktigt att låta lärare vara lärare. Därför vill vi minska på lärares pappersarbete och dokumentation.

Moderaterna vill förstärka alliansens kunskapsfokus i skolan och säkerställa att alla elever får det stöd de behöver. Ingen elev ska behöva gå igenom skolan och känna sig osedd. Alla behövs.

Tomas Tobé (M) ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Anna- Karin Vernberg (M) ordförande barn- och utbildningsnämnden, Åre

Elisabeth Sjöström (M) barn- och utbildningsnämnden, Östersund

Leo Olofsson (M) barn- och utbildningsnämnden, Krokom

Åse Ehnberg (M) vice ordförande barn, bildningn och kulturnämnden, Strömsund

Elise Rydér Wiken (M) oppositionsråd, Berg

Pontus Nissblad (M) barn- och utbildningsnämnden, Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel