Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla som röker får inte Kol – men de flesta ...

Kol (Kroniskt obstruktiv lungsjukdom) är en sjukdom som nästan alltid beror på rökning.

Även om man inte rökt själv kan man drabbas av att ha vistats i rökig miljö.

Kol är en kronisk sjukdom. Har man drabbats av Kol får man dras med den. Är man rökare förvärras sjukdomen och enda sättet att inte förvärra sjukdomen är att sluta röka.

Många vet inte om att man har Kol men man beräknar det finns cirka 700 000 Kol-sjuka i Sverige. Det är inte ovanligt att man förlorat halva andningsförmågan men ändå inte känner sig sjuk. Vänta inte tills andningsförmågan sjunker, då kommer symtomen ganska fort och förvärras ytterligare.

Mer än 2 000 personer dör varje år. Detta antal ökar för varje år och kvinnor drabbas oftare. Hur får man veta om man har Kol? Vid varje hälso- och vårdcentral finns en spirometer med vilken man mäter lungfunktionen.

16 november infaller Internationella Kol-dagen. Hjärt- och lungsjukas förening i Strömsund har engagerat hälsocentralerna i Strömsund, Hammerdal, Hoting, och Gäddede att under några timmar ta emot de som vill kontrollera sina lungor.Man får där veta om man har Kol och vilken grad av sjukdomen man befinner sig i. Det finns vårdcentraler som byggt upp egen verksamhet för rökavvänjning Det finns inga läkemedel som kan bota Kol eller som förbättrar prognosen. Däremot kan vissa läkemedel lindra. Det man själv kan göra är att sluta röka. Det bästa är att inte börja röka.

Hjärt- och Lungsjukas Länsförening
Tony Olofsson, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel