Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla uppskattar inte nyårsraketerna

Snart är det nyår och då kommer himlen att lysas upp av fyrverkerier. För en del hundar innebär det ett stort obehag.

De flesta hundar klarar fyrverkerierna utan att bli särskilt rädda, men det är också vanligt med hundar som tycker att det är obehagligt med ljuden och de plötsliga ljusskenen. Maria Wilén, ordförande i Brukshundsklubben i Östersund, tycker dock inte att det är rimligt att kräva av omgivningen att avstå från nyårsraketerna.

– Som hundägare är man ansvarig för att ta hunden från sådant som är obehagligt. Rådet är att hålla hunden så långt ifrån smällar och fyrverkerier som möjligt, säger hon.

Så verkar de flesta hundägare hantera läget vid nyår, det är sällan situationer med rädda hundar och uppretade hussar och mattar blir ärenden för polisen. Helena Hroh, vakthavande befäl hos polisen i Östersund, har jobbat flera nyårsaftnar.

– Det brukar inte vara så mycket påringningar från hundägare, säger hon.

Det förekommer att polisen rycker ut efter larm som är relaterade till fyrverkerier, men det är inte ofta.

– Allt är en fråga om prioriteringar. Om någon kan komma till skada är det prioriterat, säger Helena Hroh.

Patrik Jonsson, närpolischef i Östersund, berättar att det är ordningslagen som ligger som grund för de lokala föreskrifterna som reglerar var fyrverkerier får avfyras och inte och var det krävs polistillstånd. I Östersund är det till exempel förbjudet att skjuta iväg fyrverkeripjäser i centrala stan om man inte har tillstånd. Centrala stan innebär i det här fallet området som avgränsas av Rådhusgatan, Gränsgatan, Arkivvägen och Storsjöns strand. Dessutom råder förbud närmare än 100 meter från bland annat Östersunds sjukhus, servicehus och anläggningar där det finns djur, exempelvis travet, Frösö zoo och veterinärstationer.

– Det är för att inte störa människor och djur.

Patrik Jonsson påpekar att det alltid är individens ansvar att handskas säkert och korrekt med fyrverkeripjäserna så att de inte utgör någon fara.

– Privatpersoner som ämnar skjuta fyrverkerier bör informera grannar som har hundar.

I grunden är allt fyrverkerismällande tillståndspliktigt inom tätbebyggt område, men vissa kvällar, exempelvis nyårsafton, behövs det i allmänhet inte. Då får man räkna med att raketer lyser upp himlen. Om man däremot planerar ett fyrverkeri någon annan kväll så krävs tillstånd, exakt vad som gäller finns i de lokala ordningsföreskrifterna i respektive kommun. Men det är få som söker tillstånd och polisens möjlighet att kontrollera om föreskrifterna efterlevs är också begränsad.

– Kommer det in anmälningar om att någon uppträder vårdslöst så försöker vi kolla upp det. Då kan det bli fråga om penningböter, säger Patrik Jonsson.