Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla vill ha vindkraft – men inte just där de bor

Nu är nästan alla överens om att vi skall bygga ut vindkraften och samtidigt råder det full enighet om att vi inte skall tillåta uranbrytning. (Någon enstaka röst för att tillåta brytning av uran finns dock bland folkpartisterna i Åre kommun. ”Under förutsättning att det sker på ett miljövänligt sätt!”)

Men! Det finns ett stort men. Gärna vindkraft men inte precis där jag bor och absolut inte i våra fjäll! Hushållningssällskapet vill bygga vindsnurror på Middagsfjället men då blev det närmast en folkstorm bland de närmast boende. Hur många - få - som är fast boende vet jag inte men deras röster har varit starka och nått ut i de lokala nyhetsmedierna. ”Rör inte Middagsfjället!”

Nu är det ju så att det kommer att finnas ”Middagsfjäll” överallt där man vill tillåta vindkraft i fjällen. När jag tittar på kartan över Sverige ser jag, att om man vrider på fjällkedjan 180 grader så hamnar den norra delen vid Skånes sydkust! Att en så stor del av vår yta skulle undantas från utbyggnaden av vindkraften tycker jag är fel.

I Bydalsfjällen finns redan ett vindsnurra högt uppe på fjället. Den stör inte alls. Tvärtom!

Sverige är glesbefolkat. Vi har en mycket hög andel vattenkraft per innevånare. Det samma gäller skogsråvara – själva värmer vi huset med pellets. Ändå ligger vi i topp när det gäller energi från kärnkraft! Men! Vårt uran kommer från områden i Kanada och Australien. Där bryts det med förödande konsekvenser för ursprungsinnevånarna. Var finns logiken och moralen?

LO och Arbetsgivarföreningarna lobbar för mer kärnkraft och utbyggnad av våra sista orörda älvar! Är det så vi vill ha det?

Som jag ser det finns det bara två alternativ. Kärnkraft eller förnyelsebar energi. Man kan inte både ha kakan och äta upp den!  Jag kommer att argumentera för vindkraften även om jag kommer att riskera att kallas ”Miljöfascist.”

Sven Berg

Kvitsle, Mattmar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel