Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allbäck och Álvaro allsvenska igen

En är göteborgare och född in i Öis. Den andre såg dagens ljus i brasilianska Belo Horizonte.
De träffades i Parken och fann att de tänker fotboll på samma sätt.
Nu är Marcus Allbäck och Álvaro Santos i allsvenskan tillsammans.

Álvaro Santos kom till Helsingborg som 20-åring i juni 2000, och var en av de första ”brassarna” i allsvenskan. Under tre år i klubben gjorde han 35 mål på 63 seriematcher. I augusti 2003 värvades Álvaro Santos till FC Köpenhamn. Två år senare flyttade Marcus Allbäck till FCK från Hansa Rostock.

I en säsong spelade de två tillsammans i FC Köpenhamn. Facit blev 15 mål – vardera.

i samma lag igen. Marcus Allbäck flyttade hem till Örgryte i superettan i fjol. Och i februari värvades Álvaro Santos till Öis från franska Sochaux. Efter en lyckad säsong 2006-07 hade brassen det tungt i Frankrike. I vintras trodde Álvaro själv att han var på väg till Helsingborg.

– De var där och förhandlade med både Sochaux och mig. Men sen gick det inte, för de hade inte de ekonomiska resurserna. Jag trodde att deras intresse var seriöst, men det var det inte, säger Álvaro Santos lugnt på utmärkt svenska.

I stället förverkligades Allbäcks skämtsamma plan från tiden i Köpenhamn, att de två en gång skulle förenas i Örgryte. Det är tydligt att de uppskattar varandra. Båda framhåller också att de har lätt för att spela tillsammans, eftersom de tänker fotboll på samma sätt – med lagets bästa som högsta prioritet.

De är lika goda vänner vid sidan av plan.

– Álvaro är en skön, lugn kille som ger harmoni, säger Allbäck.

– Jag har inte hittat nån ännu. Men jag är på honom. Du får återkomma, svarar Allbäck med ett leende.

Álvaro Santos beskriver sin vän så här:

– Marcus är alltid glad och hjälpsam. Han kommer alltid med något positivt.

– Vi ska se. Det finns flera, säger Álvaro klurigt efter en kort tankepaus.

– Han skojar för mycket ibland. Man måste skoja med honom också. Han är bra på det, tillägger han berömmande.

De två har ingen given uppdelning av vem som ska göra vad på plan. Samspelet kommer ur det gemensamma ”tänket”. Rutin har duon gott om, efter många år i elitfotbollen. Men hur är det med tempot?

– Man blir inte snabbare med åren. Och försvararna blir inte långsammare. Man får hitta andra metoder, säger Marcus Allbäck, som fyller 36 i sommar.

Han framhåller också vikten av att träna bra, äta rätt och vila mellan ansträngningarna.

– Återhämtningen tar längre och längre tid med åren.

Allbäck har inte spelat i allsvenskan sedan 2000.

– Av det lilla jag såg förra året fick jag intrycket att det är fler lag nu som försöker spela sig ur situationerna när de är under press. Det är positivt, säger Marcus Allbäck.

Som Álvaro sade: ”Mackan” ser alltid något positivt.