Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allians för Ragunda splittras

Både Kristdemokraterna och Folkpartiet bryter sig ur Allians för Ragunda inför årets val och går fram med egna listor. För Stefan Nilsson (KD) är det steget en följd av hur han anser sig ha blivit behandlad av alliansens nuvarande ledning.
– Man vill inte ha mig kvar därför blev det naturligt att byta parti, säger han.

Efter inre motsättningar i Allians för Ragunda för något år sedan fick Stefan Nilsson beskedet att han uteslutits ur partiet. Men den turbulensen anger han inte som enda orsak till partibytet. Han är också kritisk till alliansens sätt att agera i de politiska frågorna.

– Det har handlat väldigt mycket om ekonomi. Jag saknar idéerna och visionerna som rör alla övriga frågor om att föra kommunen framåt. Därför känns det tryggt att ha ett moderparti bakom ryggen nu. Eftersom jag tycker familjepolitiken är en viktig fråga blev Kristdemokraterna ett naturligt val för mig, säger Stefan Nilsson.

Förutom att han vill lyfta frågor som rör föräldrarollen och exempelvis vill begränsa storleken på barngrupperna i kommunens förskolor, kräver han på nytt att kommunen ska inrätta en socialnämnd. I dag hanteras de sociala frågorna av kommunstyrelsen och dess sociala utskott.

– Det borde vara självklart med en fristående socialnämnd med politiker som är specifikt engagerade i sociala frågor. Kommunstyrelsen ska ägna sig åt de övergripande frågorna och se till att kommunens utvecklas.

Stefan Nilsson tycker också att Ragunda kommuns politiker måste sluta att huka sig för regering och riksdag.

– Vi måste våga utmana och ställa krav. Det handlar inte bara om Ragundas utan hela regionens överlevnad. Därför anser jag att det inte är orimligt att begära att statliga myndigheter utlokaliseras hit. Det skulle ge många nya och välkomna jobb, säger han.

Men han anser också att det finns en obalans inom den egna kommunen.

– Här centraliserar man också och lämnar exempelvis Borgvattnet åt sitt eget öde.

Vilket eller vilka partier kommer Kristdemokraterna i Ragunda att samarbeta med efter valet?

– Det beror helt på vilka frågor som kommer upp. För mig är inte partifärgen det viktiga. Gynnar ett förslag bygden bryr jag mig inte om var det kommer ifrån. Så borgerlig politiker jag är kan jag i det läget även tänka mig att backa upp Socialdemokraterna, säger Stefan Nilsson.

På Kristdemokraternas valsedel finns ytterligare två namn, Astrid Åkergren och Gunilla Jonsson.

Folkpartiet ställer upp med endast en kandidat. Det är Malin Rimmö, bosatt i Borgvattnet.

Hon har som sina viktiga frågor mer pengar till skolan och att arbeta för att särskild boende inrättas på Borggården i Borgvattnet.

När kommer valturnén till dig? Här hittar du schemat.