Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen åter störst i ny mätning

I en ny opinionsmätning i Aftonbladet, gjord av Inizio, är Alliansen åter störst, för första gången på länge. Totalt får de borgerliga partierna 43,4 procent mot 41,1 procent för de tre rödgröna partierna.

Annons

Socialdemokraterna går dock framåt och får nu 31 procent, vilket är en ökning med 1,2 procentenheter jämfört med förra mätningen som redovisades i början december.

Miljöpartiet backar och landar på 5,8 procent, en tillbakagång med 1,7 procentenheter. Största raset bland de rödgröna står Vänsterpartiet för. De har nu 4,2 procent, en tillbakagång med 2 procentenheter.

Tre av de borgerliga partierna ökar. Moderaterna får 26,9 procent (+2,4), Centerpartiet 7,4 (+1,1) och Kristdemokraterna 4,3 (+0,6). Däremot backar Folkpartiet med 1,3 procentenheter och landar på 4,8 procent.

Sverigedemokraterna går enligt mätningen fram från 12 till 14 procent.

Stefan Löfven bör gå till val utan Miljöpartiet, anser LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

I en valrörelse är det viktigt att Socialdemokraterna går till val som ett självständigt parti, inte minst i det besvärliga läge vi nu befinner oss i, säger han till TT.

Han utesluter inte ett regeringssamarbete med Miljöpartiet. Men alla samarbeten av det slaget bör anstå till efter valet.

Efter valet kan det bli Miljöpartiet, men först då, säger han.

Han vill dock helst ha en uppgörelse med mittenpartierna, och kan även tänka sig uppgörelser i enskilda frågor med Moderaterna. Men han tror att det vore farligt för demokratin med en regering ihop med Moderaterna.

Om en sådan regering misslyckas finns det risk för att partier på yttersta högerkanten vinner mark, säger han.