Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen känner sig starka

De borgliga partierna i Härjedalen är laddade inför en ny mandatperiod.
– Det är kul med politik när oppositionen blir så här stark, säger Viktor Ericsson (M).

Annons

Räkna med att många av de kommunala frågorna kommer att avgöras i fullmäktige kommande mandatperiod. Under storkommunens införande för 40 sedan har oppositionen aldrig varit så stark. Och allt talar för att många beslut kommer att avgöras i fullmäktige.

– Det är bra, det behövs en debatt och för det krävs en stark opposition, säger Viktor Ericsson.

Nu har Härjedalsalliansen presenterat sin gemensamma politiska plattform. Moderaterna, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna samlas och det mesta talar för att det blir långa fullmäktigemöten framöver.

– Men det är viktigt att påpeka att vi ställer oss bakom de förslag och beslut som är bra för Härjedalen och dess invånare, oavsett vilket parti som driver frågan, säger Anders Häggkvist (C).

En av frågorna som Alliansen vill driva är LOV, lagen om valfrihet inom vården.

– Det är en av de stora frågorna. Vi vill även hitta andra driftformer av äldreomsorgen och ge möjlighet för andra aktörer att bedriva vård och omsorg, säger Elin Lemon (C).

Hemlagad mat och närproducerat ska serveras på kommunens äldreboenden om Alliansen får som de vill. De kommunala verksamheterna ska konkurrensutsättas och andra driftformer bör prövas. Större resurser bör satsas på skolan där lärarna ges möjlighet att fokusera på att vara lärare och utföra färre administrativa uppgifter.

– Vi vill göra skolan till en attraktiv arbetsplats där vi kan anställa lärare med behörighet och adekvat utbildning, säger Anita Thuresson (M).

Genomförandet av planförslaget för korsningen riksväg 84/Fjällvägen i Sveg ska påbörjas och Alliansen vill se till att det blir fler bostäder i Sveg och övriga orter där det finns behov.

Allinsen ska även lägga fram en egen budget 2016. De lägger även ett antal tilläggsyrkanden inför 2015 år budget. Bland annat vill man inte att kommunen går in med 10 miljoner kronor för investeringar på Svegs flygplats.

– Den frågan måste utredas grundligt. Vi bör först veta var det är rimligast att satsa pengar för kommunens bästa. Kanske det går att utveckla samarbetet med Röros eller satsa på Hedlanda. Eller om flyget ligger bäst där det ligger, säger Anders Häggkvist.