Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen kritiserar S för arenabyggena

När Allians för Östersund presenterade sina vallöften i fredags kritiserade de Socialdemokraterna för att ha satsat på arenabyggen, samtidigt det gjorts besparingar i skola och omsorg.
– Ursprungligen är det samma kassa, det är våra skattepengar, säger Astrid Tronde (KD).

Annons

Allians för Östersund består av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna som under flera år gjort gemensamma budgetar och utspel. Inför höstens val ger de även gemensamma vallöften där de vill ta fokus på skola och välfärdsfrågor på olika plan.

– Att Östersund måste spara för att skatten är sänkt är en lögn, vi har aldrig haft så mycket skatt och stadsbidrag som nu, säger oppositionsråd Pär Jönsson (M).

Han och allianskollegorna är kritiska till de besparingar som gjorts inom skola och förskola med 10 miljoner kronor per år i tre år.

– Skolan måste högre upp på den politiska dagordningen, säger Pär Löfstrand (FP).

– Den fjärde rikaste kommunen i landet borde också ha några av Sveriges bästa skolor, nu får vi mediokra rankningar hela tiden, fortsätter han.

Sveriges kommuner och landstings tidning Dagens Samhälle nyligen placerade Östersund på en fjärde plats bland de rikaste kommunerna i landet. Alliansen ställer sig tvekande till om det är bra att gå med så mycket vinst.

– Kommunen ska gå plus, men jag kan inte lova att den går 100 miljoner plus, säger Pär Jönsson (M).

– Det handlar om prioriteringar. Om man gör besparingar i skola och omsorg och sedan lägger 300 till 400 miljoner på arenor kan man fråga sig hur det står till, säger Astrid Tronde som är andranamn på Kristdemokraternas lista.

Alliansen kritiserar att kommunledningen har lagt pengar på att bygga arenor och rusta upp torg, samtidigt som man gjort besparingar i skolan. De är inte emot bygget av den nya ishallen, men ifrågasätter tidpunkten och platsen

– Vad främjar man? Närheten och spontanidrott eller att bygga skrytbyggen för att själva skriva in sig i historieböckerna? frågar sig Astrid Tronde.

Bland deras andra vallöften ingår vad de kallar åtgärder med små kostnader för stor nytta. Man vill till exempel införa mer ekologisk på skolor och förskolor, ha öppet fritidsgårdar på kvällar och helger, fixa toaletter och livräddningsutrustning till Bynäset, spola isbanor i bostadsområdena och inrätta fler parboenden på äldreboenden.

– Mer lyhördhet från kommunen och en mer lyssnande kommunledning, säger Pär Löfstrand (FP).

De ska utgå från samma skattepengar, men menar att extravagansen ska komma sekundärt. De ställer sig till exempel positiva till ett kulturhus men säger att skola och omsorg ska komma först.