Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen måste söka nya svar på människors frågor

Alliansen meddelande i tisdags, samma dag som det blev klart att Anna Kinberg Batra nominerats till Moderaternas nya partiordförande, att de ska omförhandla sitt valmanifest inför det stundande extravalet. Det blir nytt fokus när de åter ska försöka övertyga medborgarna om att få förtroende att styra landet.

För det första måste hela Alliansen lägga undan det trams som präglade förra valrörelsen när det kommer till hur man kampanjade utåt. Visst är det viktigt med god stämning internt för att få igång de egna kampanjarbetarna. Men när man har valkickoff som är så tjoig och fånig som den som Alliansen höll i somras, där även de egna medarbetarna känner sig pinsamma, för vems skull gör man det då?

Alliansen styrde Sverige på ett i mångt och mycket bra sätt under åtta års tid. Man borde nu spela på tyngd och ansvar och visa väljarna en mogen fasad utåt.

Som det största allianspartiet har Moderaterna en viktig roll att spela. Anna Kinberg Batra ger ett gott intryck när det kommer till kompetens. Däremot har både hon och Moderaterna sedan tidigare haft en problematisk attityd mot landsbygden och folket de nu ber om att få styra över. Kinberg Batra borde resa runt i hela Sverige så mycket hon hinner, representera partiet och visa att man i dag förstår hela landets utmaningar och har för avsikt att göra något konkret åt dem.

Centerpartiet måste fortsätta att försvara den goda politik man har fört för arbete och företagande. Protestera mot kilometerskatten, fortsätta lyfta fram entreprenörskap och hålla emot regleringsiver. Kunde man få in någon sorts kritik mot länsstyrelsen, deras makt och hur de tenderar att använda den så har man ett attraktivt paket för regional tillväxt.

Vad Folkpartiet och Kristdemokraterna håller på med är mer oklart. Enligt uppgifter som finns ute nu kommer de i förhandlingarna stå på sig om Nato-medlemskap respektive vårdnadsbidraget. Detta må vara viktiga symbolfrågor för dem själva men för de flesta väljare helt ointressant.

Vill Kristdemokraterna beröra och nå ut till verklighetens folk är det bättre att välja frågan om tillgänglig välfärd för alla med utgångspunkt i möjligheten till mer lokala privata lösningar. Som specialiserad hemtjänst. Vårdnadsbidraget är marginellt och berör få familjer.

Att Sverige bör göra en ordentlig utredning kring Nato-medlemskap som Folkpartiet vill fokusera på håller nog många borgerliga med om, men det är en periferifråga att gå till val på.

För att Alliansen som helhet ska kunna samla väljarna i mars behöver de ge tydligare svar på väljarnas frågor. Det duger inte längre att säga att om tjugo år kommer vi ha si och så många nya jobb – om tillväxten fortsätter i samma takt.

Det är dags att visa att man har regeringsförmågan att lyssna på människor om vilka utmaningar de möter i sin vardag – i hela Sverige.