Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen och sossarnas skilda syn

Valmanifesten är äntligen ute och man kan se skillnaden i de två stora regeringsalternativens syn på jobb och näringsliv. Socialdemokraterna är kvar i idén att välfärdsreformer är det som ska få företag att anställa.

Förtidsröstningen till valet är i gång sedan förra veckan, men först nu kommer valmanifesten. Först ut är Alliansen som presenterade sitt under måndagen. Det finns ett flertal förslag som är positiva ur en företags- och näringslivsvinkel. De viktigaste delarna handlar om överlåtande av familjeföretag, sänkta sjuklönekostnader, förändrad arbetsgivaravgift för unga, reformerad revisionsplikt och nya regler för personaloptioner.

Framför allt är det små företag som kan kamma hem småsegrar i och med detta. Familjeföretag har drabbats av att skattereglerna är utformade så att det kan bli dyrare att överlåta till sina barn än att sälja till någon utifrån. Det har varit ett bekymmer vid generationsskiften och att man tar i tu med det från regeringens håll är mycket bra.

Ett annat bra förslag är att man vill se över möjligheten för fler små bolag att bli undantagna revisionsplikten. Den är ett typiskt fall av när ytterligare en regel får små företag att känna att tyngden av allt krångel blir för stor. Även förslaget om sjuklönekostnader är utformat för mindre företag, som får lättnader.

Inget av dessa ovan är några sexiga reformer som får de inte redan insatta att gå igång. De är tekniska och praktiska och riktar sig till de intresserade. Därför är det bra att de ändå får vara med, för det är precis kombinationen av ett flertal sådana här förslag som underlättar för företag i vardagen som gemensamt skapar bättre förutsättningar att vara företagare.

Den mest relevanta motjämförelsen är Socialdemokraternas valmanfest som kom på tisdagen. De har ett högt uppsatt mål för jobben, lägst arbetslöshet i Europa. Trenden är att satsa på jobben genom att satsa på statliga åtaganden, och tyvärr, ytterligare öka regelkrånglet. En nyindustrialisering lanseras, genom fler högskoleplatser. Skogsindustrin ska främjas, genom samverkansprogram för klimatinnovation. Unga får statliga traineejobb och 90 dagarsgaranti, jobb ska komma av kunskapslyft. Samtidigt ska små företag åter göra årliga lönekartläggningar som inte leder någon vart.

Utbildningssatsningar är en viktig del av arbetsmarknadspolitiken, men då ska de fokusera på rätt saker, utbyggt yrkesvux är en sådan. Att bara bygga ut högskolan utan kvalitetskrav riskerar däremot att leda till utbildningsinflation. Jobb skapas av tillväxt, inte av felriktade statliga satsningar.

På en punkt plockar dock sossarna en poäng före Alliansen. Socialdemokraterna säger sig vilja reformera arbetsförmedlingen, denna totalt misslyckade myndighet. Att Alliansen inte har något förslag för det samma i ett manifest för mer jobb är beklagligt.