Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen vill införa ordningsbetyg

På tredje försöket lyckas Folkpartiet få med Alliansen – ordningsbetyg ska ges i skolan.
Lärarfacken är däremot fortsatt kritiska och dömer ut förslaget.

Annons

Frågan har lyfts av Folkpartiet såväl 2006 som 2010. Efter det att Alliansens valmanifest slutförhandlades i Harpsund på söndagen står det nu klart:

Ordningsbetyg föreslås för högstadiet och gymnasiet. De kommer inte att finnas med i slutbetyget och det ska bli frivilligt för skolorna att införa.

– Det finns en ökad insikt hos alla partier och i Sverige att ska vi lyfta skolans resultat måste vi få mer arbetsro i klassrummen. Det är de svagaste eleverna som lider mest när det är stökigt, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till TT.

Förslaget har dock länge fått kritik från såväl Lärarnas Riksförbund som Lärarförbundet.

– Alliansen är helt fel ute. Det är önsketänkande att det ska ge studiero. Lärarna kommer att betrakta det här som något som inte ger effekt och det kommer inte vara någon anstormning, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén och vill se andra åtgärder i stället.

Att det inte föreslås obligatoriskt, förklarar Jan Björklund på följande sätt:

– Ordningsproblemen varierar kraftigt mellan skolorna. Det är rimligt att åtgärderna anpassas efter den enskilda skolan.