Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen vill inte bygga ishall nu

Om kommunen investerar 100 miljoner kronor i en ny ishall kommer det att kosta 10 miljoner kronor per år, bara för ränta och andra kapitalkostnader.

Annons

De 10 miljoner kronorna kommer inte att räcka. Ovanpå ska kostnader för värme, el och vatten läggas. Uppgifterna kommer från kommunens redovisningschef Sven-Ove Nilsson.

allianspartierna M, C, KD och FP lägga pengar på nästa år.

– Vi ska bygga en ny ishall, men inte nästa år. Den måste flyttas fram i tiden, säger oppositionsrådet Carina Zetterström (C).

– Vi prioriterar driften av kärnverksamhet som skola, vård och omsorg. Sedan ska vi göra investeringar inom kärnverksamhet, men dit hör inte ishallen.

S, V och MP har inte satt ned foten om ishallsprojektet.

– Vi tar ställning i maj, när vi har hela bilden. Det är då vi har projektgruppens rapport och vi ska lägga fast 2010 års budget, säger Jens Nilsson (S), kommunalråd.

För att bygga ishallen krävs mer pengar från exempelvis näringslivet. 100 miljoner kronor skulle vara kommunens del.

Kapitalkostnaderna, det vill säga kommunens internränta och värdeavskrivningar, skulle för kommunens del alltså ligga på 10 miljoner kronor per år.

Om ishallen skjuts upp blir det mindre att spara nästa år, säger Jens Nilsson.

– Det blir inga pengar att satsa på annat.

har investerat mycket de sista fyra åren och har tänkt fortsätta ligga på en hög nivå under 2010.

Kommunen har dock inte tagit banklån för investeringarna, utan tar av egna pengar.

Under de senaste fem åren har nämligen kommunen gått med överskott och lagt undan pengar för framtida pensioner.

I runda tal handlar det om 400 miljoner kronor som är tänkta att avsättas till pensioner.

Det är de pengarna kommunen tar av till investeringar. För pensionsavsättningarna kommer det senare att tas lån, enligt Sven-Ove Nilsson.

den höga investeringsnivån.

– Vi har dels varit tvungna att bygga fler förskolor, när det blivit fler barn, dels har vi exploaterat ett gammalt militärområde. En kommun i framgång har höga investeringar.