Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allmänheten i Östersund med omnejd uppmanas koka vattnet – misstänks vara förorenat

 
Misstänkt vattenförorening i Östersund
Visa alla artiklar

Östersunds kommun har gått med en uppmaning till allmänheten att dricksvattnet måste kokas. Det finns tecken på bakterier i vattnet. 55 000 kunder berörs inom Östersunds kommun och delar av Krokoms kommun.

Kommunen uppmanar alla i Östersund att koka kranvattnet innan det kan drickas eller användas till matlagning.

Det gäller alla som är anslutna till det kommunala vattnet i Östersunds stad, Frösö och Brunflo tätorter, Lugnvik, Byskogen och Sånghusvallen samt Annersia från Vallsundsbron till Orrviken.

Det finns tecken på att det kommunala dricksvattnet kan vara förorenat av e-colibakterier.

Kommundirektör Anders Wennerberg i Östersunds kommun berättar att man gått ut med information till alla äldreboenden och andra viktiga verksamheter som är beroende av dricksvatten.

– Vi har gått ut med ett myndighetsmeddelande för att informera allmänheten. Nu sprider vi informationen på alla sätt vi kan, säger Anders Wennerberg.

Finns det tecken på magsjukeparasiten cryptosporidium i vattnet?

– Svar nej.

Uppdatering torsdag:

Östersunds kommun meddelade under en presskonferens på torsdag kväll att det första av två vattenprover varit rent och att man inväntar resultatet av ett andra vattenprov. Det krävs två rena prover i följd för att förklara vattnet ok. Kokningsrekommendationen gäller tillsvidare och kommunen väntas ge mer information under fredagen.