Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre resultat för svenska elever

Svenska fjärde- och åttondeklassare presterar bättre i den senaste Timss-undersökningen. Ett trendbrott, enligt organisationen IEA:s högste chef Dirk Hastedt.

Annons

– Ja, det ser definitivt ut som att Sverige utvecklas i rätt riktning, med en positiv trend de senaste åren, säger Dirk Hastedt till TT.

Resultaten visar att såväl fjärde- som åttondeklassare når en högre snittpoäng i både matematik och naturvetenskap, jämfört med den föregående mätningen 2011. De svenska kurvorna går alltså upp.

Optimistisk

Dirk Hastedt ser skäl att vara optimistisk:

– Den information vi har talar för att resultaten borde fortsätta att stiga i framtiden.

Han syftar på att åttondeklassarna nu vänt den dalande kurvan och – framför allt – att fjärdeklassarna fått lite högre poäng för tredje gången i rad.

Men internationellt sett är Singapore den stora "vinnaren", med högst poäng i båda ämnena och båda årskurserna. Däremot går det sämre för det tidigare succélandet Finland som tappar i både matematik och naturkunskap i årskurs 4.

Mindre bra

IEA låter också testa gymnasieelever som läser matematik och fysik på avancerad nivå. I Sverige är det sistaårselever på natur- och teknikprogrammen som testats med spretigt resultat: Ett förbättrat resultat i matematik, men fortfarande långt från nivån på 90-talet, och ett rejält försämrat resultat i fysik. Trots detta hamnade Sverige i mitten i fysik och näst sist i matematik bland de nio deltagande länderna.

Med tanke på de måttliga eller rent av dåliga resultat Sverige haft i internationella mätningar som Timss och Pisa de senaste åren kan kanske dagens besked från IEA fungera som en injektion. Det lär bli en debatt om vad som orsakat vändningen och vad som krävs för att det inte ska bli nya bakslag. Och redan om en vecka är det dags igen då resultaten från Pisa 2015 offentliggörs.

Pisa är en förkortning för Programme for International Student Assessment och undersöker förmågor inom matematik, naturvetenskap och läsförståelse bland 15-åringar. I Pisa 2015 är naturvetenskap huvudämnet.

http://tt.se/media/image/E7C46ED98B9B4E8CAB7F64A2D03D4358

http://tt.se/media/image/sdltb89e893

Fjärde- och åttondeklassare har blivit bättre på matematik och naturvetenskap jämfört mot år 2011. Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT

Mer läsning

Annons