Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn Eriksson lämnar jobbet som regiondirektör

Björn Eriksson lämnar jobbet som regiondirektör i Region Jämtland Härjedalen. Han har utsetts till chef för universitetssjukvården i Skåne där han kommer att ha i uppdrag att bygga framtidens hälso- och sjukvård.

Annons

Vid lunchtid på måndagen blev det känt att Björn Eriksson slutar som regiondirektör och det är med blandade känslor han lämnar uppdraget.

– Det är naturligtvis jättetråkigt att lämna en utveckling på språng, ett fungerande lag och massor av kompetenta medarbetare. Men jag har fått ett erbjudande som är fantastiskt och som jag inte kan motstå, säger han.

Björn Eriksson anställdes som landstingsdirektör i oktober 2013 och när regionförbundet och landstinget slogs ihop och Region Jämtland Härjedalen bildades blev han regiondirektör.

– Jag har varit glad och stolt varje dag jag har gått till jobbet. Det är ett stort förtroende att få leda en sådan här organisation.

Björn Eriksson, avgående regiondirektör.

Under åren som högste tjänsteman i landstinget/regionen har Björn Eriksson bland annat fått hantera konsekvenserna efter stafettläkarstoppet, som skedde innan han tillträdde, Samtidigt har han haft ansvar för att genomföra bildandet av Region Jämtland Härjedalen. Under den här perioden har ett nytt journalsystem införts, ett PCI-labb har byggts upp och standardiserade vårdförlopp i cancersjukvården har införts.

– Det jag är mest nöjd med är att vi har en god kvalitet i vården och att vi har fått ihop regionen. Våra medarbetare gör fantastiska insatser varje dag. Vi gjorde ett bra jobb med flyktingmottagandet förra hösten, alla gav lite extra för att det skulle fungera.

Under lång tid har den ekonomiska situationen varit pressad inom Region JH och dessförinnan i Jämtlands läns landsting. Även bemanningsfrågorna är svåra att lösa och kostnaderna för bemanningsföretag ökar.

– Vår ekonomiska förbättring hade jag hoppats och trott att den skulle ha gått bättre. Det hade varit toppen att lämna med en ekonomi i balans. Men pilarna pekar åt rätt håll och den långsiktiga planen håller.

Han jobbar kvar året ut och börjar sin nya tjänst som förvaltningschef för Skånes universitetssjukvård i mitten av januari. Det är Skånes största arbetsgivare med 13 200 medarbetare och 1,8 miljoner invånare finns i upptagningsområdet för regionsjukvården i Skåne. Björn Eriksson är överläkare och hjärtspecialist och han får nu en viktig roll i arbetet med att bygga framtidens hälso- och sjukvård i Skåne och utveckla Skånes universitetssjukhus till ett av Europas modernaste sjukhus.

Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, är mycket nöjd med Björn Erikssons insatser som direktör och hon beklagar att han slutar.

– Jag tycker att det är tråkigt att han slutar, det har fungerat så bra. Samtidigt är det roligt att medarbetare i Region Jämtland Härjedalen kan växa och utvecklas så de rekryteras till toppbefattningar på andra ställen. Jag tycker att Björn har en bra ledarfilosofi. Han ger andra befogenheter och han följer upp, jag tycker att det är ett bra sätt att leda. Med gedigen kompetens och mycket goda ledaregenskaper har han startat en utveckling mot en modernare verksamhet där patienten och kunden alltid kommer i första rummet, säger hon.

Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Processen med att rekrytera en ny regiondirektör startar omgående, men det beräknas ta tid. Ett rekryteringsföretag ska anlitas och Ann-Marie Johansson planerar också att forma en rekryteringsgrupp. En tillförordnad regiondirektör ska tillsättas så snart som möjligt och som kan jobba tillsammans med Björn Eriksson tills han slutar och tills en ny direktör finns på plats.

– Jag har mina tankar och funderingar på vem som kan bli tillförordnad, men inget är klart, säger hon.

För de anställda i Region JH kom det som en total överraskning att högste chefen slutar. Så här säger några av dem:

Solveig Nilsson, jobbar med växel och reception i Regionens hus där Björn Eriksson har sitt kontor:

– Tyvärr slutar han. Vi här i receptionen tycker att han är jättetrevlig. Han är alltid glad och trevlig när han kommer hit, säger hon.

Solveig Nilsson, växel och reception, Region Jämtland Härjedalen.

Anna Granevärn, primärvårdschef, beskriver att stämningen var dämpad efter beskedet om att direktören slutar.

– Björn är en väldigt duktig ledare. Han skapar en teamkänsla som gör att det är roligt att gå till jobbet. Han har verkligen ställt upp för verksamheten. Det är alltid patienterna och verksamheten först. Han står för kvalitet och utveckling. Han är en visionär, säger hon.

Anna Granevärn, primärvårdschef, Region Jämtland Härjedalen.

Jan-Åke Lindroth, fastighetschef:

– Det är väldigt tråkigt att han slutar, men jag gläds med honom över det nya uppdraget han har fått. I mina ögon har han varit väldigt duktig.

Jan-Åke Lindroth, fastighetschef, Region Jämtland Härjedalen.

Läs mer:

Förberedelserna för storregion och folkomröstning fortsätter

Regionen protesterar mot sänkt hastighet på Mittbanan – ”Restid med tåg ska kortas, inte bli längre”

Regionstyrelsen säger ja till storregion

Mer läsning