Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndighet kräver utredning av KI

Även Vetenskapsrådet kräver nu att Karolinska institutets hantering av ärendet kring kirurgen Paolo Macchiarini utreds i grunden - av en oberoende utredare.(TT)

Annons

– Det är uppenbart om vi ska komma vidare med det här, att vi får en oberoende belysning av hela ärendet, säger Sven Stafström, generaldirektör för Vetenskapsrådet, till TT.

TT: Hur påverkar detta svensk forskning?

– Det är väldigt allvarligt att KI, som är en stark företrädare för svensk forskning, inte hanterat detta på ett bra sätt.

TT: Ni stoppade på ett tidigt stadium utbetalningarna av forskningsmedel till Paolo Macchiarini. Står ni fast vid detta beslut?

– Ja, definitivt, eftersom han har bröt mot de villkor vi har. Vi anser att de experiment han gjorde var att betrakta som forskning och då behövs etiskt tillstånd.

Kräver utredning

Karolinska institutets rektor Anders Hamsten har tidigare sagt att institutet ska utreda de uppgifter som framkommit i SVT:s dokumentär om Paolo Macchiarini och dennes forskning kring konstgjorda luftstrupar.

Men Lars Leijonborg, ordförande i Karolinska institutets styrelse, har meddelat att det inte räcker. Han vill se en oberoende granskning där även Hamstens agerande ska granskas.

Eskil Franck, docent i teologi och även han medlem av KI:s styrelse, håller med.

– Jag stöttar helt och hållet Lars Leijonborg. Jag ser inga problem med en utredning. Tvärtom. Karolinskas hela trovärdighet är ifrågasatt, säger Eskil Franck.

– Men det är processen, hanteringen av själva ärendet, som bör utredas, inte de vetenskapliga bedömningarna. Dessa kan och ska styrelsen inte ha någon åsikt om. Granskningen bör ske av en helt extern person och den bör ske från noll till hundra. Från det att kirurgen anställdes till dess att hans anställning förlängdes i november förra året.

"Förskräckligt"

TT: Har du följt ärendet?

– Jättenoga och det är ju alldeles förskräckligt det som framkommit, säger Eskil Franck.

Professor Bengt Gerdin, som utredde huruvida Macchiarini fuskat eller inte, anser också att hanteringen bör utredas.

– I allra högsta grad. Karolinskas ledning har satt sig i oerhört obekväm sits och det har nu blivit en förtroendefråga som bara kan lösas av en oberoende utredning.

---

Fakta: Omstridd kirurg

Kirurgen Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar, bland annat efter publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet.

Men två patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig också att Paolo Macchiarini inte hade sökt om etiskt tillstånd.

Den oberoende utredning som tillsattes bekräftade misstankarna, men Anders Hamsten valde att bortse från utredarens slutsats och friade kirurgen från fuskmisstankarna. Det faktum att etiska tillstånd saknades förklarades med att operationerna var att betrakta som sjukvård, inte forskning, trots att dessa publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

En brottsutredning pågår också mot kirurgen, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android.

Mer läsning

Annons