Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 år av hjälpinsatser

/
  • Lennart Nilsson, Kupanföreståndare i Östersund, sorterar inkommande kläder.Peder Molin, Gunnar Ståhl, Ulrika Andersson och Nadia Hafezi är alla frivilliga inom Röda Korset. Peder Molin och Ulrika Andersson inom Förstahjälpengruppen, Gunnar Ståhl som föreningsrevisor i RK Sverige och tidigare ordförande i föreningen och Nadia Hafezi som ordförande i Röda Korsets ungdomsförbund, RKUF.
  • Klädinsamling har varit en stor del av Röda Korsets hjälpverkssamhet i länet. Man har också, längre tillbaka i tiden, lånat ut kor till fattiga bönder, drivit kikhoste-flyg, drivit fältsjukhus i till exempel Fanbyn och anordnat matdistribution under kriget.

Slaget i Solferino i norra Italien, 1859, stod mellan österrikiska och fransk-sardinska styrkor. När slaget var över låg döende och skadade soldater kvar på slagfältet.

Annons

Henry Dunant, en ung bankir från Genève, organiserade tillsammans med traktens kvinnor en stor hjälpinsats för de övergivna soldaterna.

Henry Dunant påverkades starkt av det han såg i Solferino och började ett livslångt arbete för mänskliga rättigheter. Han var till exempel med i den kommitté som grundade organisationen Röda korset och ordnade den första internationella konferensen för humanitära rättigheter – en konferens under vilken den första Genèvekonventionen skrevs under 1864.

I början var Röda korsets huvuduppgift att utbilda frivilliga att ta hand om sårade och sjuka i krig.

som Röda korset funnits i världen har verksamheten förändrats – den har anpassats och förnyats enligt de behov som funnits i världen.

Röda korset har funnits i Sverige sedan 1865 och har gått från att förbereda humanitära insatser i händelse av krig till socialt arbete, olika förstahjälpengrupper, ”Kupor” och ungdomsförbund.

I Jämtlands län finns i dag cirka 2 000 medlemmar, av dessa arbetar mellan 200 och 300 som frivilliga inom organisationen. Inom RKUF (ungdomsförbundet) finns 120 medlemmar i länet varav cirka 40 arbetar som frivilliga.

Under maj månad planeras nu en utställning för att visa upp Röda Korsets verksamhet – både historiskt och i nutid.

Invigningen av utställningen, som kommer att finnas på Jamtli, är söndag 3 maj.

Mer läsning

Annons