Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Birsta är i dag ett överetablerat område

Det är lite av baksmälla efter den snabba utbyggnaden handeln in Sundsvall.

Annons

Birsta utanför Sundsvall är något av shopparnas eget Mecka, men i lågkonjunktur när kundleden glesnar prövas affärsidén. Snabb expansion har lett till överetablering, vilket i sin tur innebär utslagning av butiker. I Birsta är Onoff det senaste offret, vilket den helt öde parkeringen vittnar om, sedan butiken stängdes för en vecka sedan.

– Det har inte fungerat för oss, och Birsta är i dag ett överetablerat område. Det gäller generellt och inte bara för hemelektronik. Ingen i Sundsvall kan i dag riktigt förklara hur det blivit så här mycket handel på så lite folk, säger marknadschef Erik Frankendal, Onoff i Stockholm.

– Vår nu nedlagda butik i Birsta var inte ens i närheten av den omsättning Onoff har i Östersund. De var inte ens på samma planet.

Onoffs marknadschef tror att det kan bli tuff framtid för flera butiker i Birsta.

– Vi ser en tydlig överetablering, och det som kan rädda det hela är en bättre konjunktur.

Granne till Onoff är Team Sportia som inte har en enda kund i butiken klockan 10.30 på förmiddagen. Det blir nog bättre i höst när en leksaksaffär flyttar in bredvid oss, säger en av de butiksanställda.

Inne på Birsta City är det nästan lika lugnt. Klockan är 11, och i gången mellan butikerna i gatuplanet rör sig 4-5 personer. Många av butikerna har inte en enda kund, medan några har en handfull. Hos McDonalds räknar jag i alla fall till sju gäster. Men enligt ordförande i Birsta Citys Aktivitetsförening är det ingen kris för handeln i huset även om några butiker har fått slå igen.

– Visst kan det se tomt ut här så här mitt i veckan, men det är ett stort hus på 42 000 kvadratmeter, så det är nog ändå 1 000 personer här ändå, säger Peter Stenqvist.

I Birsta City jobbar omkring 600 personer. Men när vår vandring fortsätter bland butikerna, så är det få som vill prata oss. I stället hänvisas vi att prata direkt med respektive butiks huvudkontor.

– Vi har fått tillsägelse från HK, blir ofta beskedet.

Framför ingången står Linn Ålund och delar ut gratis säkerhetsbrickor att fästa på nyckelknippan.

– På två timmar har jag delat ut 50 brickor till kunder som passerat, och av dem har 4-5 stycken kommit från Östersund.

– Jag fattar inte hur de här butikerna klarar sig, och en del gör ju inte heller det. Men det är värre inne på gallerian i city, för där är det nästan inte en kotte, säger Lars Nilsson, som även han delar ut säkerhetsbrickor.

– Nyligen gick JC omkull, och jag vet inte hur affärerna ska klara sig innan det vänder.

Men en livboj finnas i form av att fastighetsägaren Ikano håller butikerna under armarna med en form av omsättningshyra.

– Vi har fast bashyra i botten, plus att det kan bli lite mer om butikerna har en bra omsättning. Vi får göra vad vi kan för att det ska bli bra för våra hyresgäster. Ingen går opåverkad av nuvarande konjunkturläge, men Birsta City ägs av familjen Kamprad och vi försöker vara ett långsiktigt bolag, säger Jan Kristensson, vd för Ikano Retail Centers.

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons