Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonde polisanmäls

/
  • Korna stod i 20 centimeters gödsel och saknade både foder och vatten. Länsstyrelsen hittade nio döda djur vid den oanmälda inspektionen. En död kalv var nästan helt nedtrampad i gödseln. Länsstyrelsen vill nu ge djurägaren förbud mot att äga nötkreatur.
  • Så här ska det inte se ut i en ladugård enligt länsstyrelsen.
  • Den här kalven var bara en av nio döda djur.

Det var en chockerande syn som mötte länsstyrelsens inspektörer.
På den jämtländska bondgården låg döda kalvar i gödseln.
Nu ska ägaren polisanmälas.
Varning för starka bilder.

Annons

5 mars i år gjorde länsstyrelsen en föranmäld kontroll av djurhållningen hos en lantbrukare i Jämtland län.

Länsstyrelsen upptäckte då att mjölkkorna var kraftigt nedsmutsade av gödsel. Dessutom visade det sig att klövarna inte var vårdade på länge.

Djurägaren fick en månad på sig att yttra sig, men gjorde det inte.

I början av april fick Milko in anmälningar om bristande djurhållning på gården.

Även länsstyrelsen hade fått sådana indikationer och 8 april valde man att göra ett oanmält besök. Då möttes de av fruktansvärda syner.

I en box hittade inspektörerna en självdöd kalv. Utanför stallet låg också en död kalv.

– I en lada på baksidan av stallet upptäckte vi 23 kvigor. Djuren stod till knäna i gödsel och det var nästan omöjligt att gå där inne. Några djur verkade apatiska, de saknade foder och vattenkaret var snustorrt, berättar Lena Råghall på länsstyrelsen.

– Ett självdött djur hittade vi längst in vid ett badkar. Det var nästan helt nedtrampat i gödseln och leran. Utan att vi letade så hittade vi nio döda djur. Naturligtvis blir man väldigt ledsen. Det här fallet är ett av de värre, säger Råghall.

Vid en kontroll en vecka senare var det utgödslat hos mjölkkorna. Men det saknades fortfarande strö hos utegångsdjuren och den döda kalven låg kvar bland de andra djuren.

Vid en kontroll ytterligare en vecka senare konstaterades att klövarna var lika ovårdade som tidigare och någon klövverkare var inte bokad. Det var inte ströat någonstans. Nötkreaturen gick i fem centimeter gödsel. En kalv hade diarré och hade tungt att andas. Ingen veterinär var kontaktad,

Nu överväger länsstyrelsen att meddela djurägaren förbud mot att hålla nötkreatur. Han har fram till 5 maj på sig att yttra sig.

– Vi har skickat ett delgivningskvitto, men det gäller inte förrän vi vet att djurägaren mottagit det. Det är förstås mycket byråkrati inblandat här och just nu kan jag inte säga så mycket mer.

– Ja, det kommer vi naturligtvis att göra. Men vi har ännu inte hunnit skriva den anmälan som ska lämnas till polisen.

Mer läsning

Annons