Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i tillgängligheten till länets sjukvård

/
  • Sammantaget har 59 procent av de tillfrågade personerna i Jämtlands län förtroende för hälso- och sjukvården i landstinget/regionen och det är strax under nivån för riket (63 procent). Det här visar den senaste Vårdbarometern.
  • Av den senaste Vårdbarometern framgår att länsborna har högre förtroende för sjukhuset än för hälsocentralerna.
  • Sju av tio länsbor anser att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Det är den lägsta andelen i landet.

Sju av tio länsbor anser att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Det är den lägsta andelen i landet.

Annons

Jämtlands län delar sista platsen med Dalarna när det gäller medborgarnas syn på tillgången till vården. I Jönköping anser 86 procent av medborgarna att de har tillgång till den sjukvård de behöver och det är den högsta andelen i Sverige. Siffran för hela landet är 78 procent. Resultatet redovisas i årets upplaga av Vårdbarometern, som görs på uppdrag av landstingen och kommunerna. Mellan 2005 och 2010 ökade upplevelsen av tillgång till vård, men sedan 2010 är läget oförändrat.

Bland människor som har ett dåligt hälsotillstånd är det betydligt färre som anger att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Endast 63 procent har svarat det i enkäten som ligger till grund för Vårdbarometern. Samtidigt är det en högre andel (80 procent) bland de som har god hälsa som upplever att de har en bra tillgång till vården.

462 av de tillfrågade personerna i Jämtlands län anser att väntetiden till hälsocentralen är rimlig. Det motsvarar 51 procent och det är den lägsta noteringen i hela landet. Rikssnittet är 61 procent och även i den här kategorin är det Jönköping som toppar (76 procent). Även beträffande förtroendet för vårdcentralerna/hälsocentralerna ligger Jämtlands län långt ner på listan. 59 procent har uppgett att de har förtroende för vårdcentralerna, vilket kan jämföras med rikssnittet på 63 procent. Bland de länsbor som har lågt förtroende är det två orsaker som är utmärkande: att de inte får den hjälp de behöver och att det är olika läkare från gång till gång. Det är ett större problem i länet än i riket som helhet.

Väntetiderna till sjukhus är rimliga, anser 37 procent av de tillfrågade länsborna och det är strax under andelen på riksnivå. Av undersökningen framgår också att länsborna har högre förtroende för sjukhuset än för hälsocentralerna. 69 procent uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende. Rikssnittet är 72 procent och listan toppas av Kalmar där 81 procent har svarat att de har högt förtroende.

Sammantaget har 59 procent av de tillfrågade personerna i Jämtlands län förtroende för hälso- och sjukvården i landstinget/regionen och det är strax under nivån för riket (63 procent).

Sveriges kommuner och landsting, SKL, beskriver syftet med Vårdbarometern som en metod för att stimulera till demokratisk dialog och att identifiera förbättringsområden. Tanken är att barometern ska användas som ett av verktygen i landstingens arbete för att planera, leda, styra och förbättra hälso- och sjukvården.

Läs mer:

Minskad beredskap nattetid ska ge fler läkare öka tillgängligheten till läkare på hälsocentralerna på dagtid

Regionen vill sälja 400 lägenheter

Region JH planerar att låna 300 miljoner kronor

Mer läsning

Annons