Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussgods hotas av nedläggning

/

Bussgods dras med lönsamhetsproblem och hotas av nedläggning. Detta kan få stora konsekvenser, inte minst för länets företag.
– Om vi tappar verksamheten kan det få katastrofala följder, säger länstrafikens ordförande Thomas Andersson (C).

Annons

Det rikstäckande transportsystemet Bussgods, som transporterar gods åt både företag och privatpersoner i den befintliga busstrafiken, dras med stora lönsamhetsproblem i Jämtlands län. Ägare är Region Jämtland Härjedalen tillsammans med länets kommuner som nu intensivt arbetar med att få verksamheten på fötter.

– Vi slåss med näbbar och klor för att Bussgods ska leva vidare, säger Thomas Andersson (C), länstrafikens ordförande.

Den senaste tiden har Bussgods tappat leverantörer och man har även märkt av en viss "dominoeffekt" av att länstrafiken i angränsande län sagt upp sina avtal.

– Visst, en del rationaliseringar har påverkat och på många håll har Bussgods sålts till andra bolag. Vi har märkt en nedgång i marknaden som vi nu försöker hämta igen, säger Thomas Andersson och berättar att man nu ser över produktutbud och prissättning för att göra Bussgods mer attraktivt.

– Vi tror på Bussgods men vi har tappat marknadsandelar.

Även om mycket av godstrafiken ändrat karaktär de senaste åren, inte minst på grund av att den ökade internethandeln från privatpersoner tar andra vägar, har Bussgods fortfarande stor betydelse för många företag i länet.

Nu har Bussgods fram till sommaren på sig att visa svarta siffror i bokföringen.

– Nu har de fått tid på sig och om de inte vänder sina siffror måste de lägga ner, säger Eva Hellstrand (C) som är gruppledare för Centerpartiet i Region Jämtland Härjedalen.

– Jag är jätteorolig för hur de företag som ligger längst ut ska klara sig.

Läs även:

Vill prova om Bussgods är lagligt

Bussgods blir dotterbolag

Jämtkraft föreslår elektrifiering av vägtransporter i Norrland

Mer läsning

Annons