Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är inte rätt att spara på barn och kvinnor”

/
  • Fredrik Olovsson besöker sjukhuset tillsammans med sin 2-årige son Olle. ”Det känns ­inte rätt att spara på barn och kvinnor. Det är lätt att det slår tillbaka”, säger Fredrik.
  • Irene Frykeskog arbetar med utsatta barn och ungdomar åt socialtjänsten i Bergs kommun. Hon tycker inte om besparingarna på kvinnor. ”Det är knepigt att det alltid ska sparas på kvinnor. Det är ungefär som forskningen som mest riktar in sig på män”, säger hon.
  • Ing-Marie Kempe Ifrén och Sölvie Olsson arbetar som undersköterskor på kvinnoavdelningen på sjukhuset. ”Det är stora besparingar på kvinnor och barn”, konstaterar de.
  • ”Det kommer att kosta i längden att spara på kvinnor eftersom kvinnor redan i dag är utsatta. Nu minskar chansen för utsatta kvinnor att bli sedda inom sjukvården”, säger Tommy Berglund som arbetar med utsatta barn och ungdomar åt socialtjänsten i Bergs kommun.
  • Fredrik Olovsson besöker sjukhuset tillsammans med sin 2-årige son Olle. ”Det känns ­inte rätt att spara på barn och kvinnor. Det är lätt att det slår tillbaka”, säger Fredrik.
  • Laila Östman arbetar som barnmorska på sjukhuset. Hon tycker inte om att stödsamtalen vid lindrig förlossningsrädsla ska dras in. ”Vi måste kunna ge föräldrar stöd”.

Verksamhets­området barn/kvinna ska spara drygt en miljon kronor.
– Det känns inte rätt att spara på barn och kvinnor. Det är lätt att det slår tillbaka, säger pappan Fredrik Olovsson.

Annons

Han besöker sjukhuset tillsammans med sin 2-årige son Olle.

– Det är aldrig roligt med nedskärningar, säger han.

Irene Frykeskog och Tommy Berglund arbetar inom socialtjänsten i Bergs kommun med utsatta barn och ungdomar.

– Barn med problem har lättare att klara sig om de får söd och hjälp tidigt i livet, säger Irene Frykeskog.

risk att barn som lever i marginaliserade familjer utvecklar ett utanförskap om de inte får hjälp tidigt, säger Tommy Berglund.

De tycker inte heller om att det sparas på kvinnor

Ännu vet inte personalen så mycket om hur besparingarna kommer att slå. Laila Östman arbetar som barnmorska på sjukhuset. Hon reagerar på att stödsamtalen vid lindrig förlossningsrädsla ska dras in.

– Vad är en lindrig förlossningsrädsla? Jag tror att dessa stödsamtal hjälper många. Jag hoppas att många av punkterna stryks från besparingslistan, säger hon.

Ing-Marie Kempe Ifrén och Sölvie Olsson arbetar som undersköterskor på kvinnoavdelningen.

– Det låter hårt att de ska spara så mycket. Jag tror att allmänheten kommer att reagera på det. Jag är rädd att vi undersköterskor ska försvinna, säger Ing-Marie Kempe Ifrén.

– Jag hoppas att vi slipper neddragningar på personal, säger Sölvie Olsson

Mer läsning

Annons