Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskrens blir biogas norr om Trondheim – ny anläggning ska byggas

/
  • Fiskrens och avloppsvatten blir flytande biogas i ny anläggning, 22 mil från Östersund.

Fiskrens och avloppsvatten ska bli biogas vid en ny anläggning i Skogn. Det svenska bolaget Scandinavian Biogas har tecknat avtal med Trönderenergi och Biogas AS och investerar 370 miljoner norska kronor i anläggningen.

Annons

Scandinavian Biogas, med huvudmarknad i östra Mellansverige, investerar omkring 370 miljoner norska kronor i en ny anläggning för flytande biogas som kommer byggas i anslutning till Norske Skogs pappersbruk i Skogn, norr om Trondheim. Bygget är redan påbörjat och anläggningen väntas stå klar för driftsättning under senare delen av 2017.

Biogasproduktionen kommer huvudsakligen att baseras på restprodukter från fiskindustrin samt avloppsströmmar från pappersbruket.

– Trønderenergi är mycket nöjda med att genomföra en gemensam investering i biogasproduktion på Skogn med en ledande industriell partner som Scandinavian Biogas. Med ett sådant industriellt partnerskap kommer vi att kunna ta en ledande roll inom biogasproduktion i Norge, och bidra till att vi närmar oss det hållbara samhället. Den första produktionsanläggningen kommer att medföra en CO2 reduktion som motsvarar storleksordningen 25 000 bilar, vilket säger något om samhällsnyttan i det som vi nu etablerar, säger koncernchef i TrønderEnergi Ståle Gjersvold i ett pressmeddelande.

I Östersund har frågan om biogasproduktion debatterats flitigt den senaste tiden. Så sent som i december 2015 beslutade Östersunds kommun att, tillsammans med Sundsvall och Hudiksvall, bilda projekteringsbolaget ”Biogas Mellannorrland AB” och gå in med drygt 1,2 miljoner kronor i aktiekapital och aktieägartillskott.

Detta för att undersöka möjligheterna för att bygga en biogasfabrik i Sundsvall.

– Naturligtvis var vår första prio att ha en anläggning i kommunen. Så var det tänkt. Men efter många utredningsrundor kunde vi konstatera att för att få en anläggning som blir ekonomiskt lönsam så behöver man så mycket substrat att vi inte själva har det i kommunen. Vi har också pratat med övriga kommuner runtom i länet, men där finns det inget intresse. Det fanns inte intresse att samla in matavfall över huvud taget. Projektet med Sundsvall har pågått ganska länge och jag tycker att underlaget som vi har i dag är bra, sa Karin Thomasson (MP) från talarstolen då beslutet klubbades igenom.

Läs även:

Ja till biogasbolag – men stor oenighet bland Östersunds politiker

Biogasbussar ett fiasko för kommunen

Östersund kan ta bort kravet på biogas i bussar

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Mer läsning

Annons