Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fixa kalas – och ha kul

/
  • Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, har skapat en  ceviche på svenska smaker.  Perfekt att servera i småglas på buffén.

Bufféborden blommar från norr till söder. Dags att duka till fest. Studentkalas, bröllop, dop och förlovningsfester – en buffé passar till allt.
Vi bjussar på några enkla tips.

Annons

Jag skulle vilja göra ett kontroversiellt uttalande. Håll i er nu: ”Det är roligt att ha fest.” Jag tycker faktiskt det. Många jag känner gnäller mest om att det är ett himla jobb, allt som ska handlas, lagas, dukas, diskas och ni vet vem och hans moster.

Men jag råkar faktiskt gilla förberedelser. Jag har roligt när jag lagar mat i dagar i förväg, packar in och fryser, planerar, rumsterar och går an.

det så himla märkvärdigt. En lättlagad hem- lagad buffé slår all köpepotatis-sallad i världen.

Här intill är några förslag på enkla rätter som passar på buffébordet.

Se det som inspiration eller planka rätt av.

Komplettera med bröd, grön- saker, dipp, oliver och diverse småplock.

Och tänk på följande:

är lika med mindre stress och mindre ångest. Laga en grej om dagen, frys in det som går.

, men det funkar och lugnar. Tidsschema är kalasbra.

ungdom att fylla på faten så att du slipper springa hela kvällen.

Man behöver förstås inte överdriva, men blir det torrlagt går folk hem.

om att du ska ha fest. Provspela musiken för att hitta lagom volym.

om det blir mingel.

mättande först och det minst mättande sist. Folk tar generellt mer i början av en buffé, så det du har minst av bör stå sist.

med långstjälkade blommor blir vackert på buffébordet. Till långbord passar små vaser med låga blommor så att man ser varandra.

som du är van vid att laga för att minska på nervositeten. De går säkert att servera på mer buffélikt sätt, till exempel i småglas.

, slappna av och ha kul!

Ett recept av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

Gör du dubbel sats räcker det fint till 8–10 personer om rätten serveras i småglas.

1 citron, saft och skal

4 msk olivolja

1 msk honung

1/2 vitlöksklyfta, pressad

2 msk hackad dill

1 msk skivad gräslök

1/2 gurka, skalad

100 g vattenmelon

8 cocktailtomater

1 salladslök

1 dl matyoghurt

1 msk riven pepparrot

1 tsk honung

salt

100 g räkor

100 g kräftstjärtar

12 dillkvistar

1/2 citron, rispat skal

50 g forellrom

Blanda alla ingredienser till lagen. Skär gurka, vattenmelon i tärningar, dela tomaterna på längden, strimla salladslöken. Blanda matyoghurt, pepparrot och honung. Smaka av med salt.

Blanda lagen med skaldjuren och grönsakerna. Servera i småglas. Klicka på yoghurt och garnera med dill, citronskal och forellrom.

En utsökt bufférätt som lagas i förväg. Funkar även med ox-, hjort- eller fläskfilé.

1 kg lammfilé

4 msk söt indonesisk soja (t ex ketjap benteng)

2 msk hoisinsås (finns på sojahyllan)

1 tsk salt

2 msk rapsolja

2 msk sesamolja

1 tsk socker

1 tsk chipotlepaste

1 dl vitvinsvinäger

1 dl vatten

4 dl olivolja

2 msk soja

2 msk sesamolja

1 tsk svartpeppar

2–4 hackade/pressade vitlöksklyftor

1 dl persilja

4 msk avrunnen kapris

Vispa ihop ingredienserna till Marinad 1. Lägg i köttet helt och marinera övertäckt i kylen i 3 timmar. Stek i 175 grader i ugnen tills det håller 60–65 grader (beroende på hur rosa du vill ha det) inuti. Låt svalna.

Skär i skivor, knappt 1/2 cm tjocka. Blanda ihop ingredienserna till Marinad 2 i en stor skål och lägg ner köttskivorna. Marinera i minst 7 timmar eller över natten. Lyft upp skivorna med gaffel eller hålslev, låt rinna av och arrangera på ett vackert fat.

Lite annorlunda potatisrätt med mycket smak.

2 kg färskpotatis eller delikatesspotatis

4 vitlöksklyftor

smör

olivolja

färska örter, t ex rosmarin, timjan

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 dl torrt vitt vin

1 tsk flytande honung

1-2 dl grön tapenade (kan ersättas med svart)

200 g sockerärter

Borsta potatisen och koka den knappt klar. Skala och hacka vitlöken och fräs den mjuk utan att den bränns i smör och olja tillsammans med örterna. Tillsätt potatisen och stek tills den börjar få färg (kan göras i omgångar om den inte får plats). Salta och peppra. Häll tillbaka alla potatisar i pannan, slå på vin och honung, låt vätskan koka bort. Koka sockerärterna någon minut.

Blanda runt potatisen med sockerärter och tapenade.

En latmansdessert som går kvickt att fixa. Jordgubbarna och vispen kan förberedas. Blanda sedan ihop alltsammans precis innan det är dags att äta.

2 l jordgubbar

4 dl vaniljvisp

3 lime

3-4 msk sherry eller annat sött dessertvin

1 paket havreflarn

Rensa jordgubbarna och skär dem i bitar. Vispa vaniljsvispen fluffig (se till att den är riktigt kall). Tvätta limefrukterna och riv ner skalet i vaniljvispen tillsammans med vinet.

Bryt havreflarn i bitar. Hit kan allt förberedas.

Varva jordgubbar, vaniljvisp och havreflarn i småglas precis innan det är dags att äta. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons