Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreslår både licensjakt och inplantering

Regeringen föreslår licensjakt på varg i vinter. Men också inplantering.
– Vilken annan djurart med samma problem skulle man komma på tanken att skjuta?, säger Karin Ericson, rovdjursföreningen.

Annons

Om också riksdagen säger ja till propositionen kommer Rovdjursföreningen i Jämtlands län och andra naturföreningar att skriva till EU, lovar Karin Ericson i Vallbo.

– Vi är många som kommer att skriva till EU. Går riksdagen med på det här strider det mot allt vi har skrivit under på i olika EU-direktiv, säger hon.

att vargstammen ska hållas nere på max 210 individer. Målet sedan tidigare är 200, men 210 betyder endast att det kan ske variationer från år till år. Etappmålet ligger på 20 föryngringar och Naturskyddsföreningen, som också protesterar, menar att hela föryngringen kommer att skjutas bort.

Regeringens syfte med vargjakten är att ”långsiktigt skapa acceptans för varg i vår fauna”. Meningen är också att det är de genetiskt dåliga reviren som bössorna ska riktas mot.

– Stammen fixar inte detta ännu. Vi är inte emot jakt, men inte förrän det finns en livskraftig stam, säger Karin Ericson.

argumentet att de genetiskt dåliga vargarna skulle behöva skjutas bort.

– En sårbar stam tjänar aldrig på jakt. Skulle man skjuta snöleoparder? Och hur ska man kunna skilja ut inavlade vargar om man inte ska gentesta alla?

– Jag tror inte heller på det här med att acceptansen behöver ökas. Jag tror inte motståndet mot varg är så massivt som regeringen tycks tro.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) skriver på www.newsmill.se att folk upplever situationen otrygg och ohållbar. Men för vargstammens skull ska friska individer österifrån planteras in enligt förslaget.

Partikamraterna Carina Zetterström i Östersund och Anders Häggkvist i Härjedalen applåderar förslaget. Tack vare den nya rovdjurspolitiken kommer björnstammen i länet att kraftigt kunna skjutas av, skriver de i ett utskick.

ÖP har inte lyckats nå länsstyrelsens rovdjursansvarige för en kommentar.

Mer läsning

Annons