Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan om samebyn fortfarande het valfråga

/
  • Anders Nejne, själv kandidat till partiet Min Geaidnu, avlägger sin röst till sametinget.
  • Anders Nejne stöter ihop med Nils Ture Nilsson i entrén till Gaaltije i Östersund som var en av två öppna vallokaler i länet. Den andra var Funäsdalens skola.
  • Valförrättarna Anita Staaf, Marit Marakatt och Andreas Bergkvist hade inte många väljare att ta hand om under söndagens val till sametinget. Många hade poströstat innan.

Frågan om öppnare samebyar är fortfarande den stora valfrågan i sametingsvalet.
– Det har den varit i 30 år men inget händer, säger Anders Nejne som i går lade sin röst på Min Geaidnu.

Annons

Anders Nejne stod själv på valbar plats, men långt ned på listan. Partiet hade tre mandat i det senaste valet 2005 och bildade då majoritet tillsammans med Samelandspartiet, Samerna och Skogssamerna.

Till gårdagens val fanns nio partier att välja på. 537 röstberättigade samer finns i Jämtlands län och 7 812 stycken i Sverige. De flesta poströstade. Under valdagen var det glest på väljare i Gaaltijes vallokal på Köpmangatan i Östersund.

När Anders Nejne kom för att lägga sin röst stötte han ihop med Nils Ture Nilsson från Torvalla i entrén. De började prata öppnare samebyar.

– Nu är samebyar knutna till rennäringen och om man skulle få bli medlem utan koppling till rennäringen skulle fler kunna jobba för den kultur där man har sina rötter. Man vill vara med och hjälpa till, men det är inte lätt om man inte har ren i dag, säger Anders Nejne.

– Samtidigt skulle man få större rättigheter då till jakt och fiske utan att någon ifrågasatte vem man var. Men det är en känslig fråga, man kan tänka sig att många som i dag är medlemmar i en sameby känner sig hotade av det om det blir populärare att vara same.

Av valförrättarna Anita Staaf, Marit Marakatt och Andreas Bergkvist var det Anita Staaf som inte är medlem i en sameby. Andreas Bergkvist tillhör Jovnevaerie.

– Jakt och fiske är en viktig binäring och inkomst för de som håller på med rennäring, säger han.

 

Mer läsning

Annons