Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla saker väcker minnet till liv igen

/
 • Foto: Denny Calvo
 • Röd burk med fjäll och sol var signalfärgen Fjälldalens lingonsylt.
 • Till jul såldes det kaffe i vackra burkar som oftast sparades och blev till kakburkar i hemmen.
 • Mjölk, grädde, Festis och spenat förpackades i tetran. Den första kom 1952.– Jag har själv nasarblod i ådrorna, min morfar var lanthandlare i Grundsjö utanför Hoting, säger irene Fregelin som har en välsorterad bod.
 • Foto: Denny Calvo
 • Världsmästaren Ingemar ” Ingo” Johansson fick sitt eget läskedrycksmärke för 50 år sedan. Ingo-läsken blev med tiden Zingo, men hur den marknadsanpassningen gick till är svårare att förklara. Flaskan på bilden kom från Vännäs Bryggeri.
 • I avdelningen för knäppa souvenirer från Jämtland så finns Änge med i samlingen tillsammans med orter som Ottsjön, Tulleråsen, Klövsjö och Hackås med flera. Alla hade egna framtagna minnessaker.
 • Raketosten har fått en särskild nimbus bland nostalgiker. Mjukosten som förpackades i ett vaxat rör. Osten sköts upp ur röret och skars i skivor med ett vidhängande snöre. Raketosten försvann från marknaden 1979.
 • Nästan varje större ort i länet hade sin egen läskedrycksfabrik en tid. I Östersund fanns Ångbryggeriet.
 • Godisförpackningar och tablettaskar väcker nog minnen hos de allra flesta. Undrar när askar som Trix och Bronzol försvann?

Annons

Doften från ett trägolv som nyss hade skurats med såpa luktar på ett sätt. Ett nyfernissat golv i byskolan efter skollovet hade också sin egen lukt.

Medan ljudet från en tvåtaktsmotor på en Saab eller en flottningsbåt ger sin tydliga förnimmelse av en tid som flytt. Och vem minns inte hur det regelbundna tickandet ljudet från en gammal väggklocka, kunde inge en känsla av att tiden nästan stod stilla?

sin egen konsistens. Medan smaken på gamla tiders godis, som ”Gammaldags nickel” och ”Kungen av Danmark”, ger sina associationer bakåt i tiden. Men det är inte alldeles enkelt att bevara dofter, ljud och smaker. Hur många tar i dag fram såpa och skurborste bara för att få återuppliva ett såpdoftande trägolv? Då är det betydligt lättare att baka en plåt med bullar, och välja en doft av kanel eller kardemumma.

har gjort sin nostalgitripp till vardagsjobb. Sedan början av 1980-talet samlar hon på förpackningar och vid det här laget så föremålen så många att hon inte längre håller redan på antalet. Tusentals prylar är i dag inrymda i en liten bod på Mälltorpsgatan, som är öppen för alla.

– Jag fick en plåtburk av min mamma och som hon haft i sitt barndomshem där morfar hade lanthandel i Grundsjö, Hoting.

Efter den första burken började hon besöka auktioner för att köpa diverse fyndlådor. Oftast var det bara en av 20 saker i lådan som var något att ha. En speciell förkärlek har hon till gamla förpackningar som kommer från Jämtland.

– Jag samlar med hjärtat, och jag får många kontakter ute i landet. Det finns ett nätverk i hela Sverige, där vi byter och lär av varandra.

Här finns bland annat flaskor från många av de läskedrycksfabriker som fanns i länet. Även oöppnade mellanölsburkar från Tillbryggeriet finns i samlingen

– Jag fick burkarna av en kille som hade gömt undan dem i källaren, för att hans mamma inte skulle se att han drack mellanöl på den tiden.

burken visar prislappen på burken. Mellanölet såldes under perioden 1965–1977 i livsmedelbutikerna innan det togs bort av alkoholpolitiska skäl.

Folk kommer hit för att se och minnas berättar Irene Fregelin, som också gjort i ordning en minneslåda till äldreboendet Brismarksgården i Hoting.

– Jag testade först sakerna på min mor som bor där. Det var förpackningar typ en flaska kronbrännvin, albylask, papiljotter och myggolja och annat. Minnet kommer tillbaka när gamla får se och ta på sakerna, säger Irene Fregelin.

Mer läsning

Annons