Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granskning: Sexhandel vanlig i norr – inga svårigheter att köpa sex här

/

Prostitutionen i Norrland är vanligare än många kanske tror, visar en kartläggning som länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen genomfört under året.

Annons

Granskningen har gjorts med en så kallad "skrapning", som innebär att internet söks igenom för att upptäcka sexannonser, men också genom intervjuer med aktörer som i sitt arbete kommer i kontakt med personer som sålt sexuella tjänster.

Bland annat har man upptäckt fall där flyktingbarn har varit inblandade.

– Om det är så att man vill köpa sexuella tjänster i vår region så är det inga svårigheter att göra det. Det tyder på att det finns en ganska omfattande marknad. I konkreta siffror har vi fått upp ett sextiotal annonser i regionen, säger Eva Norlin, koordinator mot prostitution och människohandel i region Nord, till SVT Nyheter Västerbotten.

– I just det här nedslaget som inte är under så lång tid var det sex personer som annonserade i Jämtlands län, säger Ingegerd Pettersson, sakkunnig i jämställdhet vid länsstyrelsen till P4 Jämtland.

Prostitutionen, som tycks förekomma uteslutande på nätet, är vanligast i kuststäderna Sundsvall, Umeå och Luleå.

Sedan 2009 har alla 21 länsstyrelser i Sverige i uppdrag att stärka den regionala samverkan för att motverka prostitution och människohandel. Den 1 december offentliggörs kartläggningen för norrlänen i samband med en temadag i Luleå, skriver Sundsvalls Tidning.

Mer läsning

Annons