Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans har släckt bränder i 36 år – går från hetluften till livet som pensionär

/
  • Han har synts överallt där det hettat till. Men nu är det slut med det. Efter 36 år i yrket lämnar nu brandmannen Hans Svärd yrket bakom sig.
  • Innan han kliver av jobbet och blir pensionär i början av januari, genomgår han ett sista hälsotest, fortfarande med en kropp som en tonåring.

Han har släckt bränder i 36 år, men nu drar han in slangen för gott. Brandmannen Hans Svärd slutar efter 36 år i yrket.

Annons

Över allt där det hettar till har han synts till. Alltid på språng och alltid med siktet att rädda hus och hem eller liv. Han vet hur en brand ska släckas efter 36 år i yrket. De första tre åren i Växjö men resterande år i yrket har han avverkat i Östersund.

Att han började sin yrkesbana i Växjö har sina randiga och rutiga skäl. Föräldragården ligger i Klackhult i det mörkaste av Småland. Om man tvivlar på hans ursprung blir det uppenbart då han öppnar mun. Han talar nämligen småländska fullständigt ohämmat.

Nu är han 58 år och som brandman väntar då pension. Men han säger att han aldrig varit friskare. Och det är svårt att betvivla. Han rör sig som en tonåring mellan all utrustning i räddningstjänstens fina lokaler i Östersund.

– Jag har aldrig mått bättre, är piggare än någon sin, säger han med eftertryck och varför tvivla.

Nu väntar honom inget pensionärsliv i vila. Han säger själv att han har tusen saker som väntar.

– Jag blir pensionär från brandyrket men inte från övriga livet, så är det, säger han.

Den femte januari går han i pension för gott. Tiden fram tills dess tar han ut gammal semester. Han har gjort sitt sista pass i yttre tjänst.

– Det är en speciell känsla. Det är grymt bra arbetsplats men det är ändå skönt att hitta på något annat, ett nytt kapitel i livet, säger han.

Hans yrkeskarriär har gett honom många minnen för live, både positiva och negativa. Vad gäller stora bränder är det 1989 som gäller och då Z-kupolen brann ner.

– En riktig storbrand som man som brandman kommer ihåg. Ett annat minne är då vi räddade en kärlekskrank yngling. Han skulle in till sin flickvän men ytterdörren var låst. Han valde då att klättra upp genom sopnedkastet men fastnade helt enkelt i nedkastet. Han kom varken fram eller bakåt. Vi hade ett tufft jobb att bland annat skära loss honom, säger Svärd med ett brett garv, ett garv som för övrigt alltid ligger honom nära till hands.

Han har aldrig ångrat sitt yrkesval. Jobbet som brandman är oerhört populärt.

– Jag behöver inte rekommendera folk att söka sig hit, kön är lång av folk som är villiga att bli brandmän. Ett spännande jobb där varje dag är olika den andra. Du vet aldrig vad som väntar, säger Svärd som menar att arbetslaget blir som en liten familj. Varje skift består av sex personer som jobbar ett dygn i taget. Sammansvetsningen i gruppen blir total.

– Dessutom får man, eller rättare sagt är ålagt, att träna på arbetstid, vilket är något jag utnyttjat flitigt.

Att sköta kroppen och hälsan kommer i stort sett att blir ett att bli ett halvtidsjobb för Hans som pensionär. Han vet vikten av att sköta sig, både mentalt och fysiskt. Jobbet som brandman är utsatt i det avseendet.

– Vi exponeras hela tiden för material som kan ge skador. Cancer är vanligt bland brandmän, säger Svärd och gör sig klar för sin sista hälsokontroll innan han lämnar yrket bakom sig.

Därefter stämplar han ut. För gott.

Läs mer:

Brand i planerat flyktingboende

Brand i sockerbruk

Led-lampa får försäljningsförbud

Mer läsning