Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag är förfärad, arg, ledsen och upprorisk

/
  • Linda Hedenljung, reporter på Östersunds-Posten som jobbat med artikelserien

Det är något som sker hela tiden, runt omkring oss. Det är inte något som sker långt borta mot någon vi aldrig kan identifiera oss med. Det är något som sker med en vän, en släkting, en arbetskollega eller kanske till och med dig och mig.

Annons

Det finns en person i familjen som ska vara den trygga famnen, någon att luta sig mot. Men den personen har kanske också en annan sida. En sida som slår, kritiserar och hotar.

Ingen går säker från att drabbas av våld i en nära relation. Det handlar inte om vilken årsinkomst du har eller vilken examen du har. Det beror inte på bilmodell eller i vilket bostadsområde du bor. Det beror inte på vilket land du är född i. Eller vilken religion du tillhör.

Det finns så många myter. Att det är socialt missanpassade och svaga personer som utsätts. Att det bara drabbar invandrare. Att det är missbrukande män som slår. Men inget av det är sant. Alla kan bli våldsutövare och alla kan bli våldsutsatta.

Ingen vill se det här. Det är ett vardagsbrus av elände. Det talas om familjeangelägenheter. Det är skamligt och tabubelagt. Men vet ni vad? Att utsättas för våld i en nära relation är inte något sällsynt och inte något alldeles utomordentligt ovanligt. Det drabbar alla. Rik som fattig.

Jag har under många år skildrat kvinnor som utsatts för våld av sina män. Kvinnor som inlett relationen som starka och självständiga individer. Men de har brutits ner och blivit någon helt annat. Kampen att sedan bli sig själv igen är lång och svår. Det är inte så enkelt som att gå efter första slaget. För det fysiska våldet kommer inte först utan det gör det psykiska våldet. Det har brutit ned kvinnan så mycket att när hon får det första fysiska slaget så tycker hon att hon förtjänat det.

Det är inte enkelt. Det är tungt, jobbigt och något som vi vill skygga ifrån att ens tänka på. Men den lyxen har inte alla. De lever i den verkligheten. Och vi andra som inget ser. Som inte reagerar när män drar sexistiska kommentarer om att kärringen behöver tuktas. Som inte ser blåmärket på arbetskollegan. Vi blir på något sätt passiva medbrottslingar.

Vi lever i en tid då vi borde kunna kräva mer av varandra. Män ska inte slå. Män ska inte våldta. Män ska inte hota. Kvinnor ska ha rätt att leva i trygghet. Det är som ett krig där ute som sker i hemmets vrår. Ett krig där männen slår och kontrollerar för att kvinnorna inte ska kunna vara som de vill vara. Där jämställdhet är något att fnysa och raljera över.

Jag har läst alla polisanmälningar i länet som kom in förra året för brott som faller inom ramen för våld i nära relationer. Jag har läst det som sker i hemmen i länet och det utan att en endaste detalj har suddats ut. Jag har arbetat under ett sekretessförbehåll från polisen. Ett förbehåll som låter mig se allt, precis allt. Jag har läst vittnesförhören med utsatta, med våldsutövare och jag har sett bilder på blåmärken, rivsår och avslitna hårtussar.

I mina artiklar kommer jag lyfta fram starka berättelser. Jobbiga citat. Det gör jag för att ni också ska känna det jag har gjort under arbetet. Jag är förfärad, arg, ledsen och upprorisk. Inga barn ska behöva slås av sina föräldrar, inga barn ska behöva våldtas, inga kvinnor ska behöva bli slagna. Och ja, ingen man ska behöva slås av sin kvinnliga partner. Det här är inte en familjeangelägenhet som ska skötas internt i familjen. Det här är ett samhällsproblem.

Är du en av de drabbade? Vill du dela med dig av din historia?

Hjälp oss att lyfta fram det osynliga familjevåldet – berätta under #minhistoria

Andra läsares #minhistoria:

Han ville ta bilder för att visa hur ful kropp jag har

Rädslan för att få en spark i ryggen, ett slag med en bräda, bli utfrusen i flera dagar

Våld i hemmet / Dag 2:

Eva flydde efter en skräckfylld natt

Så utsätts kvinnor för våld i hemmen: Våldtas, skuldsätts och förödmjukas

Unga kvinnor de mest utsatta – det här möts polisen av när de rycker ut

Brist på utrustning försvårar utredningar – så drabbas de utsatta

Våld i hemmet / Dag 1:

ÖP blottlägger familjevåldet i ny granskning

Pappan bröt dotterns näsben - se ett år av våldsanmälningar här

8 av 10 anmälningar om familjevåld lades ned: "Viljan saknas"

Hjälp oss att lyfta fram det osynliga familjevåldet – berätta under #minhistoria

Krönika: Jag är förfärad, arg, ledsen och upprorisk

Chefredaktören: Vi män måste säga stopp

Hit kan du som drabbad vända dig

Mer läsning

Annons