Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag har inga mardrömmar - bara drömmar"

/
  • – Det är orealistiskt att vi ska sluta resa med flyg, eller att kineser och indier ska avstå från det välstånd de kan få. Men jag tror på nya tekniska lösningar. Vi måste sätta gränser för vad som är acceptabelt och ta betalt för utsläppen.

I fjol utsågs han till Norges bäst klädde man.

– Nu blir jag fotograferad med snus i munnen och hunddrägel på kavajen.

Annons

Petter Stordalen har bevisligen nått resultat. Sjukfrånvaron i koncernen är låg. Företagskulturen som bygger på ledorden Mod, Energi och Engagemang tar sig ibland lite udda uttryck. Bland annat sjunger personalen egna sånger om företaget på personalfesterna.

– I Globen var vi 2 500 som sjöng, berättar han.

Är det inte lite sektvarning över det?

– Nej, sekt är negativt. Familj är ett bättre ord. Vi tror på sången som en enande kraft.

Du har pingstvänner i släkten. Bor det en predikant i dig också?

– Nej, inte predikant, men jag har inget emot om det blir lite stämning av både väckelserörelse och svensk socialdemokrati.

Hilde Kvarud, webbansvarig på Choice, bekräftar att Stordalen inte är någon dussin-vd.

– Han är speciell. Han har en väldig energi som han lyckas föra över på oss anställda. Och det händer alltid en massa saker omkring honom.

– Man präglas av att jobba på Choice. På ett positivt sätt.

Hilde Kvarud visar oss runt på det excentriska huvudkontoret. Ingenting är normalt i detta hus. Arkitekten har fått leva ut sina lustar.

Alla jobbar i kontorslandskap, även Stordalen. Han har sin arbetsplats längst upp i huset, på en blåmålad skateboardramp med runda kanter.

– Det var bara en sak som Petter sa nej till. Jag ska visa er, säger Hilde Kvarud och tar oss med ner till ett rum i källaren.

Det är som ett harem i "Tusen och en natt". Väggarna är klädda med rött tyg. Golvet är svart med guldstänk och liknar en stjärnhimmel.

– Här ville arkitekten ha en decimeter sand på golvet. Men det fick han inte, säger Hilde med något som liknar lättnad i rösten.

För några år sedan deltog Petter Stordalen i en olaglig miljöaktion. I den egna bloggen attackerar han regelbundet pälsuppfödare, kvartalskapitalister och skattesmitare. Ibland twittrar han engagerat om homosexuellas rättigheter.

När han drev en kampanj mot företag som dumpade gift i Oslofjorden fick han hatbrev.

Han brinner för klimatfrågan, som han anser vara den viktigaste över huvud taget.

Choicekoncernen ska miljöcertifieras. Varje hotellnatt ska resultera i 100 kvadratmeter sparad regnskog. Ekologiska frukostar serveras redan.

Men Stordalen är inte kompromisslös. Tiden är förbi när man måste bo i en koja i skogen för att få kalla sig miljökämpe, menar han.

– Det är orealistiskt att vi ska sluta resa med flyg, eller att kineser och indier ska avstå från det välstånd de kan få. Men jag tror på nya tekniska lösningar. Vi måste sätta gränser för vad som är acceptabelt och ta betalt för utsläppen.

Själv har han bytt ut sin egen bilpark mot eldrivna miljöbilar. Han ser lite plågad ut när han berättar att den enda kvarvarande sportbilen står oanvänd.

Jag frågar hur dåligt samvete han har för Copperhill, som förutsatte att man kapade toppen av ett berg. Inte precis något ekobygge.

– Nu ligger det där det ligger och vi får göra det bästa av det genom att använda bergvärme till exempel. Om Åre ska locka turister måste man acceptera produkter som gör byn attraktiv.

Qross är lite understimulerad nu, så husse reser sig upp och börjar leka. Efteråt borstar hotellkungen bort hundhåren från byxbenen.

Han utsågs till Norges bäst klädde man i fjol.

– Nu blir jag fotograferad med snus i munnen och hunddrägel på kavajen, säger han.

När Copperhill är klart kommer han att åka till Åre regelbundet. Han tänker bo i den 400 kvadratmeter stora villan som han fick på köpet, när den inte är uthyrd vill säga. Men mest ser han fram emot att bo på hotellet.

– Jag älskar hotelliv. Att sätta sig i sällskapsrummet med en bra bok eller gå till baren och prata med gästerna. Känna värmen och gemenskapen.

Drömmer du inga mardrömmar om ett tomt spökhotell på toppen av ett berg, ungefär som i "The Shining"?

– Nej, jag har inga mardrömmar. Bara drömmar. I’m a believer.

Mer läsning

Annons