Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag ser hur mitt livs kärlek bryts ner av sitt ex

/

Det kommer in fler berättelser via #minhistoria.
Så här skriver en man som stöttar en utsatt kvinna:

Annons

Att stå bredvid och se på…

För bra precis ett år sedan träffade jag mitt livs kärlek. Allt var bra till dess att hennes ex-sambo fick reda på att vi träffats. Det började komma ifrågasättanden och hot. Normalt tänkte jag när den ene får reda på att den andre gått vidare. En klassisk reaktion av svartsjuka. Problemet var att det inte avtog, snarare tvärtom. Det blev värre och värre.

En hetsjakt på min partner där även jag blev indragen och ifrågasatt. Jag har inga problem med sådana påhopp men jag såg att min partner gled längre och längre ner och jag såg att hon började ifrågasätta sig själv. Jag tyckte det började bli konstigt och tog upp frågan. Hur står det egentligen till mellan er? Det var som att öppna en bok, allt kom på en gång. Hon berättade om hur hon år efter år blivit successivt nerbruten psykiskt och mentalt. Svartsjukan, lögnerna, hoten, alla påhopp om hur dålig hon var, att hon var mindre värd, om hur hon gled längre och längre ifrån sin dåvarande sambo och längre och längre ifrån sig själv. Det var oerhört jobbigt att höra.

Jag kan bara tänka mig hur hon mått under alla dessa år. Jag kom till det självklara valet att finnas där för henne med att prata om saker som hänt och om hur vi tar det här vidare, till det positiva. Vi hade en plan, vi skulle bygga upp hennes självförtroende i kommunikationen mellan henne och hennes ex-sambo. Vi skulle få henne ur det destruktiva beteendet hon hade gentemot sitt ex. Att börja ifrågasätta och sätta gränser. Det började gå riktigt bra. Han var inte van att få de mothugg och argumentation som hon började med i deras kommunikation. Han blev ställd och ut kom endast barnsliga argument och påhopp. Vi började se att saker och ting började fungera. Jag såg även att hennes självförtroende blev starkare och starkare för varje dag som gick.

Det såg även han. Då kom ett av de värsta som kan hända en förälder som är i en sådan här situation. Han började använda barnen som redskap för att komma åt henne, för att bryta ner henne igen. Hur dålig mamma hon var, hur dåligt barnen mådde när de var hos henne. Hoten började strömma in, inte mot henne som person utan hot om att anmäla till BUP, socialtjänsten och tingsrätt. Den yngste sonen for illa enligt honom och det måste utredas. Bagateller som att ett av barnen har frusit en vinterdag. Listan kan göras lång, mycket lång. Jag tyckte hon skulle välkomna en utredning, vilket hon också gjorde. Den lades ner samtidigt som den kom in. Samma sak med familjerätten, han drog sig ur efter några möten. Orosanmälan till socialtjänsten på grund av bagateller, lades ner.

Allt detta har han gjort för att fortfarande kunna ha makten över henne, att kunna styra henne. När hon blir för stark ska hon tryckas ner. Alla dessa nedlagda fall är ett kvitto på att han inte har annat att anmärka på än bagateller som inte leder någon vart. Ett kvitto på att hon är en bra mamma där det inte finns något att anmärka på. Vilket hon sakta men säkert börjar förstå. Det är fruktansvärt att stå bredvid den man älskar som måste kämpa så otroligt mycket för att en relation som för de flesta ser som en självklarhet ska fungera, framförallt för barnens skull.

Jag vet att det inte är över än men mitt bränsle har varit att se hur min partner, dag för dag blivit starkare och starkare. Jag är övertygad om att hennes kämpaanda kommer få henne att övervinna det här. Bygga upp sig själv igen men framförallt börja se sig själv som den oerhört bra mamma hon är. Jag vet att jag varit någon hon kan luta sig mot, rådfrågat och få förklaring av men det är hon, och bara hon som stått upp och gjort verklighet av allt. Att stå bredvid och bara titta på är jättejobbigt till dess man bestämmer sig för att göra skillnad.

ÖP granskar nu våldet i hemmen.

Är du en av de drabbade? Vill du dela med dig av din historia?

Hjälp oss att lyfta fram det osynliga familjevåldet – berätta under #minhistoria

Andra läsares #minhistoria:

Han ville ta bilder för att visa hur ful kropp jag har

Rädslan för att få en spark i ryggen, ett slag med en bräda, bli utfrusen i flera dagar

Pappa nöp mig i bröstvårtorna och det gjorde så jäkla ont #minhistoria

Våld i hemmet / Dag 2:

Eva flydde efter en skräckfylld natt

Så utsätts kvinnor för våld i hemmen: Våldtas, skuldsätts och förödmjukas

Unga kvinnor de mest utsatta – det här möts polisen av när de rycker ut

Brist på utrustning försvårar utredningar – så drabbas de utsatta

Våld i hemmet / Dag 1:

ÖP blottlägger familjevåldet i ny granskning

Pappan bröt dotterns näsben - se ett år av våldsanmälningar här

8 av 10 anmälningar om familjevåld lades ned: "Viljan saknas"

Hjälp oss att lyfta fram det osynliga familjevåldet – berätta under #minhistoria

Krönika: Jag är förfärad, arg, ledsen och upprorisk

Chefredaktören: Vi män måste säga stopp

Hit kan du som drabbad vända dig

Mer läsning

Annons