Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver skyddsjakt på honungsätande björnar

/

Honungsälskande björnar hotar svensk biodling. Det menar Sveriges biodlares riksförbund som kräver skyddsjakt på "problembjörnar."

Annons

Alla björnar beter sig inte som Baloo i Djungelboken. Det är bara ett fåtal, enligt finska studier omkring tre procent av björnstammen, som ändrar sina matvanor och inriktar sig på honung.

Men om inget görs finns det stor risk att beteendet sprider sig till nästa generation björnar, skriver biodlarnas riksförbund i ett brev till jordbruksminister Eskil Erlandsson (C).

"Vi har redan fått uppleva att biodlare slutat på grund av att de fått sina bigårdar skövlade av björn", skriver de.

Biodling är allt vanligare som kompletterande sysselsättning på landsbygden. Det har också blivit en turistattraktion. Men de ökande skadorna från björnangrepp har blivit ett problem.

Biodlare måste driva företag för att ha rätt till viltskadeersättning idag. Men biodling är ett hantverk och alla startar i liten skala. Därför kräver biodlarnas riksförbund att även odling på hobbynivå ska kunna skyddas med skyddsjakt och ge rätt till ersättning.

"Bina har stor nationalekonomisk betydelse", skriver de. Inte bara som honungsproducenter, utan framför allt för att de pollinerar skogsbär, som i sin tur föder björn och skogsfågel och bidrar till bärplockarturismen.

Mer läsning

Annons