Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen hotar Birsta

/
 • 1,5 timme före lunch mitt i veckan är det lugnt på parkeringen vid Ikea och Birsta City.
 • – Det är inte färre kunder från Östersund fastän Monki nu har öppnat även där, säger expediten Sandra Jonsson
 • De tomma butikslokalerna maskeras med stora skynken med en soffgrupp framför. – Vi handlar inte utan vi fördriver tiden här en gång i veckan, men i dag har vi faktiskt köpt en vaxduk på Ö & B. det är hemskt lungt här mitt i veckan, men desto värre på helgerna, säger Åsa och Elsy Dahlqvist från Granlo.– Vision och Fannys har lagt ner och det blir nog fler, för det är för många butiker med samma saker, säger mor och dotter Dahlqvist.
 • Ett år efter invigning av Birsta City gapar flera butiker tomma i handelspalatset
 • Exgöteborgaren Lars Nilsson, som jobbar för Securia kan inte fårstå sig på husvagnsfolket alla gånger.– Tänk att det kan vara ett helt gäng med husvagnar som åker hit och ställer sig på parkeringen under 2-3 veckor för att få bli bjuden på kaffe och fralla varje morgon på Ikea. Det är sanslöst att man stå flera veckor på en asfaltparkering för något sådant.
 • – Vi måste vässa oss och bli bättre på att bemöta våra kunder, för nu möter vi hårdare motstånd från städerna runt omkring oss, säger Kjell Undén, tobakshandlare på gågatan och ordförande för Svensk Handel i Sundsvall.
 • – Vi ökade med 900 000 besökare i fjol och första kvartalet i år har vi ungefär samma antal besökare, men i april ökade vi med tio procent, säger Peter Stenquist, butiksägare och ordförande för Birsta Citys Aktivitetsförening.
 • 1,5 timme före lunch mitt i veckan är det lugnt på parkeringen vid Ikea och Birsta City.
 • Det har varit ett väldigt tjat från Östersundsbor om när modebutiken Gina Tricot öppnar i Östersund enligt butikens personal.– Vi vill varken ha Gina Tricot eller Monki till Östersund för annars har vi inget att åka till Sundsvall för, säger Claudia Thofelt och Frida Bågling, Östersund, som i sista stund letade kläder inför studentavslutningen.
 • Handelanställdas ombudsman, som har förhandlat om uppsägningar som har berört 200 personer i regionen mellan januari och juni, är bekymrad över utvecklingen i Sundsvall.– 65 procent av uppsägningarna gäller Sundsvall, och det beror på den våldsamma överetableringen i Birsta. säger Jan-Christer Jonsson, ombudsman vid Handels avdelning 27.
 • Onoff var bland de första här i Birsta konstaterade Siv och Lennart Ålund, Alnön, och som fick vända framför den tillbommade butiken.– Det har inte fungerat för oss, och Birsta är i dag ett överetablerat område. Det gäller generellt och inte bara för hemelektronik. Ingen i Sundsvall kan i dag riktigt förklara hur det blivit så här mycket handel på så lite folk, säger marknadschef Erik Frankendal, Onoff i Stockholm.
 • – Det var en stor prestigeförlust för Sundsvall, eftersom det var ett unikt varumärke och som bar fanns här i hela Norrland, säger Kjell Undén, ordförande för svensk Handel i Sundsvall

Under det senaste halvåret har motgångarna kommit slag i slag för Norrlands största handelstad. Efter år av expansion och utbyggnad slår nu krisen hårt mot handeln i Birsta och Sundsvalls innerstad.

Annons

I förra veckan stängde ännu en butik i Sundsvall när kedjan Onoff gav upp och lämnade Birsta köpcentrum. Tidigare har byggvaruhuset Silvan lagt ner och lämnat Sundsvall, och i höstas var det Coop Bygg kastade in handduken. Samtidigt har flera butiker i Birsta City och i innerstaden har gått i konkurs eller fått dra sig ur.

Bara för ett drygt år sedan var det klang och jubel när Birsta City hade byggts ut från 35 till 95 butiker. Samtidigt pågick ytterligare expansion på I andra sidan motorvägen i Östra Birsta med Ica Maxi, Jula med flera. Sundsvalls utropades som Norrlands ledande handelstad, och med ambitionen att även bli dess huvudstad. Inga gränser fanns för vad som tycktes vara möjligt. Det talades till och med om att världens största detaljhandelskedja amerikanska Wal-Mart skulle etablera sig i Sundsvall.

Men redan under andra halvåret i fjol bröts framgångsvågen när finanskris och lågkonjunktur drog in, och folk började vända på slantarna. Speciellt som Sundsvalls två handelsområden är byggda, som om staden har en kvarts miljon invånare. Det gör att beroendet av tillresande kunder utifrån är stort.

– Vi är ett utflyktsmål från Gävle och uppåt mot Pajala och kunderna delar vi i tre områden. Närområdet Sundsvall står för drygt halva omsättningen, sedan kommer sekundärområdet mot Hudiksvall, Östersund och upp till Örnsköldsvik. De står för cirka 30 procent, medan resterande 15 procent kommer från typ Västerbotten och Norge med flera, säger Peter Stenquist, butiksägare och ordförande i Birsta Citys Aktivitetsförening.

Hela området i Birsta är enormt med navet Ikea i mitten. Totalt finns här drygt 200 000 kvadratmeter utbyggd handelsyta, vilket är tio gånger större än Östersunds handelsplats i Lillänge. Samtidigt med expansionen i Birsta, så har även handeln inne i stenstaden spottat upp sig med 80 butiker i Galleria In som flaggskeppet.

– De sista fyra åren har omsättningen ökat med mellan 1–2 miljarder kronor i Sundsvall och vi har haft en väldigt kraftig expansion i Birsta och city. Men vi är väldigt beroende av inpendling av kunder, säger Kjell Undén, ordförande för Svensk Handel i Sundsvall.

– Vi är väldigt stolta över det, men nu gäller det att behålla den här omsättningen också, för även Östersund, Hudiksvall och Örnsköldsvik satsar nu.

Ingen av handlarna i Sundsvall vill egentligen tala om vikande omsättning och att flera butiker har fått slå igen. Ordet kris är närmast tabubelagt, men visst sved det i sundsvallsbons hjärta när spanska modekedjan Zara slog igen och lämnade staden.

– Det var en stor prestigeförlust för Sundsvall, eftersom det var ett unikt varumärke och som bara fanns här i hela Norrland, säger Kjell Undén.

Handelns ombudsman som förhandlat om uppsägningar som har berört 200 personer i regionen mellan januari och juni är bekymrad över utvecklingen i Sundsvall.

– 65 procent av uppsägningarna gäller Sundsvall, och det beror på den våldsamma överetableringen i Birsta. säger Jan-Christer Jonsson, ombudsman vid Handels avdelning 27.

Handels bedömer att arbetslösheten bland Handels medlemmar kommer att fördubblas från fem till tio procent i år, och att det nu väntar svåra år för staden.

– Vi ser nu konsekvensen av att kommunledningen hela tiden varit beredd att sälja mark och låta marknaden råda över utbyggnaden. I dag är det så överetablerat, så ingen tjänar några pengar, säger Jan-Christer Jonsson, som ser det som mycket illavarslande att Konjunkturinstitutet spår att 2011 blir det stora krisåret.

Mer läsning

Annons