Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet kan få nya hälsocentraler 2010

/

Nästa år kan landstingsdrivna hälsocentraler i länet bli utkonkurrerade av privata alternativ – med pengar från landstinget.

Annons

Risken eller möjligheten, beroende på vilken politisk uppfattning man har, beror på att riksdagen 25 februari i år beslutade att införa ett fritt vårdval inom primärvården över hela landet. Det drar igång om drygt ett halvår, 1 januari 2010.
Men det går inte att bygga upp specialiserade hälsocentraler, till exempel enbart för behandling av idrottsskador. För enligt lagstiftningen ska alla som driver en hälsocentral klara den breda verksamhet som finns på hälsocentralerna i dag, oavsett om det är ett privat aktiebolag, landstinget eller någon annan som står för driften.
För närvarande finns tre privata hälsocentraler i Jämtlands län. Bakom de i Hede och Hammardal finns aktiebolag. Hälsocentralen i Offerdal drivs av ett kooperativ.
De har fått uppdragen att driva verksamheten sedan landstinget efter upphandling valt ut dem.
Men i fortsättningen kan landstinget inte välja bort dem som uppfyller kraven eller neka bidrag för patienterna som går på hälsocentralen.
– Uppfyller man kraven så har man rätt att öppna en hälsocentral, säger Lena Weinstock Svedh som leder projektet ”Hälsoval Jämtlands län”, som valfrihetssystemet kallas i Jämtlands län.
Det tar tid att granska eventuella ansökningar. Anders Wennerberg tror att nya hälsocentraler kan dra igång tidigast nästa sommar. Han är den av cheferna inom landstingsdirektörens ledningsstab som är ansvarig för införandet av vårdvalsmodellen inom Jämtlands läns landsting.
Men en ny verksamhet får inte något startbidrag av landstinget, staten eller någon annan. Det är den enskilda patienten som för med sig en vårdpeng, som dock kan flyttas med kort varsel. För i princip får alla rätt att byta hälsocentral hur ofta som helst. Nu tillåts två byten per år.
– De måste vara så duktiga att patienterna är kvar, säger Anders Wenneberg.
I början av juni ska landstingsstyrelsen tycka till. Strax efter midsommar beslutar landstingsfullmäktige om det övergipande förslaget. I slutet av november beslutar fullmäktige om detaljerna för Hälsoval Jämtlands län.

Mer läsning

Annons