Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen pressar Naturvårdsverket: Flytta vargen eller be oss göra det

/

En för vargstammen genetiskt viktig varg har varit inne i en renhjord i Ragunda kommun. Situationen ohållbar och något måste göras, skriver Länsstyrelsen på sin hemsida.

Annons

Den är genetiskt viktiga vargen upptäcktes genom DNA-analys i Strömsunds kommun i slutet av januari. Det visade sig vara en hane född i Tiveden-reviret mellan Västergötland och Närke.

Länsstyrelsen har sedan spårat vargen och upptäckt att den varit inne och härjat i en renhjord i Borgvattnet, Ragunda kommun.

Enligt Länsstyrelsen har extra personal spårat vargen dag för dag. Det har även gjorts försök att mota vargen och flytta renar. Det har inte gjort någon skillnad för samebyarna.

Enligt samebyarna har vargen gjort flera jaktförsök och därmed splittrat vinterhjordarna av ren. Det har gjort att länsstyrelsen funderat på flera insatser:

1. Flytt av renar.

Fungerar inte så bra enligt Länsstyrelsen. Det finns inga andra betesområden just nu på grund av besvärliga förhållanden.

2. Hägna in och utfodra renarna.

Det fungera inte eftersom det är för många renar och tjäle i marken, enligt länsstyrelsen. Det är dessutom dyrt och renarna kan få magproblem och råka ut för parasitangrepp.

3. Mota bort vargen.

Länsstyrelsen skriver att man redan har försökt det.

4. Ökad bevakning.

Området är svårt att bevaka enligt Länsstyrelsen. Det är skog, kuperat och mörkt halva dygnet.

5. Fånga in och flytta vargen.

Länsstyrelsen ser det som enda möjliga lösningen.

Enligt Ruona Burman, enhetschef på Länsstyrelsen Jämtlands län har länsstyrelsen vidtagit alla åtgärder som behövs för att flytta vargen och har även pratat med andra länsstyrelser om lämplig utsättningsplats.

"Det enda som behövs nu är att Naturvårdsverket snabbt fattar beslutet om flytt av vargen så att Sverige kan bekräfta att vi aktivt arbetar för att förstärka genetiken i den svenska vargstammen" skriver Ruona Burman på länsstyrelsen hemsida.

Läs mer:

De lever sida vid sida med vargen: "Den har lika stor rätt att finnas som alla andra djur"

Han accepterar inte vargen: "Gör ingen nytta, därför ska den inte få finnas kvar"

Mer läsning

Annons