Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matlandet Jämtland vill lära av Karlstad

/
  • De har lärt av varandra. Per Åsling och Kjell Ericsson har inspirerats av varandra tidigare. Ekoväst startades med inspiration av Ekonord.

I Värmland har man byggt om ett mejeri att bli en saluhall för lokal mat. Något som Jämtland kastar nyfikna blickar på.

Annons

I Karlstad har det gamla Milkomejeriet fått nytt liv. Den har byggts om för att bland annat kunna husera både saluhall och matproduktion.

Satsningen har väckt nyfikenhet och Trångsvikenbolaget bjöd in Eko Västs ordförande Kjell Ericsson för att prata om satsningen.

– Vi vill se vad de gör i Karlstad och även se vad vi kan lära av dem, säger Per Åsling vid Trångsvikenbolaget.

På mötet fanns bland annat småskaliga producenter, Eldrimner och representanter från handeln.

– Vi har bestämt oss att gå vidare och undersöka vad länets matproducenter och mathandel önskar.

Det är dock inte frågan om att kopiera vad som gjorts i Karlstad rakt av, utan mer inspireras av dem.

– Vi kommer få ta del av deras planer och affärsidé för att kunna gå vidare, säger Åsling.

Målet är att utveckla matlandet Jämtland ännu mer och underlätta för de småskaliga matproducenterna att hitta ut på marknaden. Bland annat har en saluhall på nätet diskuteras, men inget är klart ännu.

Jämtland ligger långt fram när det gäller småskalig produktion och har under lång tid satsat på just det.

– I Värmland pratar man om ett 20-tal matproducenter, här i länet finns det 180, säger Åsling.

Kjell Ericsson sa att Milko hade 100 anställda på mejeriet i Karlstad.

– Målet är att minst lika många ska jobba också nu.

Han trycker på att satsningen i Karlstad är en unik.

Mer läsning

Annons