Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinska sekreterare protesterar mot snabbutbildning

/
  • Regionledningen har planer på att snabbutbilda medicinska sekreterare på 13 veckor. Det riskerar att leda till sämre patientsäkerhet och en nedvärdering av yrke och kompetens, anser medicinska sekreterare som i dag jobbar inom Region JH. Längst fram på bilden ser vi Marie Olofsson (går den tvååriga utbildningen), Bodil Göransson (medicinsk sekreterare på ögonmottagningen) och Anna-Karin Olofsson (medicinsk sekreterare på kirurgavdelningen).
  • Det råder brist på medicinska sekreterare i länets sjukvård.
  • Annica Sörensdotter, personalchef hos Region Jämtland Härjedalen.

Medicinsk sekreterare är ett bristyrke och för att lösa en del av problemet har Region Jämtland Härjedalen beslutat att snabbutbilda ett antal medarbetare på 13 veckor. Det har väckt starka reaktioner hos de som idag jobbar som medicinska sekreterare och som har två års utbildning.

Annons

I Region Jämtland Härjedalen jobbar cirka 200 medicinska sekreterare och till våren kan de få 15 nya kollegor, som utbildats under 13 veckor. Utbildningen är öppen för anställda inom Region JH och de som antas erbjuds studielön. Protesterna mot regionledningens planer är intensiva bland många av de som redan jobbar som medicinska sekreterare i länets sjukvård. Den planerade snabbutbildningen riskerar att orsaka sämre patientsäkerhet, anser de.

Bodil Göransson, medicinsk sekreterare på ögonmottagningen på Östersunds sjukhus, tror inte att det är möjligt att lära sig allt som behövs på 13 veckor. Hon nämner språkbehandling, rätt användning av förkortningar, samt kunskap om lagar och förordningar som exempel på sådant som måste vara rätt. Fel i patientjournaler kan få allvarliga konsekvenser.

– Vi behöver kompetenta medicinska sekreterare som är korrekt utbildade. Det är viktigt för patientsäkerheten. Det är mycket som fattas i en 13-veckors utbildning och det är fel att man ska få kalla sig medicinsk sekreterare efter en så kort utbildning.

Det råder stor samstämmighet bland de medicinska sekreterarna om att en snabbutbildningen innebär en nedvärdering av deras yrke och kompetens.

– Vi har en yrkesstolthet som vi måste få upprätthålla, men det här är att slå undan fötterna på oss. Det är ingen annan utbildning som man kan tänka sig att förkorta. De vet inte vad vi gör och hur viktiga vi är, säger Bodil Göransson.

Marie Olofsson har kommit halvvägs på den tvååriga utbildningen hos Lernia och hon ifrågasätter också det korta utbildningsalternativet.

– Det är ett hån. Jag blir klar i maj och de som ska gå 13-veckorsutbildningen blir klara före mig, säger hon.

Personalgruppen är också kritisk till uppgifterna om att det är pensionsavgångar som är orsaken till att det uppstått brist på medicinska sekreterare. Det är långt ifrån hela förklaringen, anser de.

– Det är fem år sedan de sa upp 20 administratörer. Redan där borde man ha anat vilken situation man sätter sig i, säger Ulrika Hellström, medicinsk sekreterare på öron-, näsa-, halsmottagningen.

De medicinska sekreterarna har skickat ett brev till regionledningen där de uttrycker sina farhågor och sin kritik. Personalgruppen utformar ett eget förslag på hur bristen på medicinska sekreterare kan lösas och de önskar därefter ett möte med ledningen för att diskutera saken.

Enligt regionledningen finns det planer på att fler platser på den längre utbildningen kommer att vara riktade till länsbor framöver, vilket på sikt kommer att minska bristen på medicinska sekreterare.

– Vi har pratat med Lernia och de kommer att gå in med ansökan om att få utvidga utbildningen riktat mot Jämtland och Norrbotten med 15 till 20 platser. Det är den långsiktiga lösningen. Vi ser det vi gör nu som en snabb åtgärd för att lösa situationen något. Det är av en engångskaraktär som ett försök att ta oss över de här två till tre åren medan vi väntar på den längre utbildningen, säger Annica Sörensdotter, personalchef hos Region Jämtland Härjedalen, till Länstidningen.

Susanné Wallner (M) kräver besked om snabbutbildning

Mer läsning

Annons