Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milko har ett år på sig att hitta ny partner

Trots oro i leden blev en odramatisk Milko-stämma i Falun, men mejeriföreningen har bara ett år på sig att hitta en ny affärspartner.

Annons

Årsstämman som hölls i Falun i går gick helt på valberedningens förslag, vilket innebär förnyat förtroende för ordförande Per Åsling.

Stämman hade en vital och uppfriskande debatt om framtiden, och det faktum att mejeriföreningarna håller på att konkurrera ihjäl varandra.

Nära nog samtliga motioner till stämman krävde initiativ och handling för att få till stånd en strukturförändring inom mejeriindustri.

Thomas Svaton, vd för Svensk dagligvaruhandel gästade stämman som blåslampa, och gav sin syn på behovet att nya lösningar för de sju mejeriföretag i landet som i dag konkurrerar om konsumenterna.

– Gör något åt strukturen och det inom fem år för annars är loppet kört, var hans buskap.

Thomas Svaton fick genast svar på tal från Milkos styrelseordförande.

– Du har fel, för vi har bara ett år på oss att göra någonting, kontrade Per Åsling, när han avtackade Thomas Svaton.

– Det var medvetet spetsat av mig att säga att vi nu har ett år på oss, men jag ville markera att vi inte har tid att dra strukturfrågorna i långbänk. Vi i Milko har satt på oss ledartröjan för att få till en förändring av den svenska mejeristrukturen, och vi är öppna för både industrisamarbete och nya föreningsstrukturer.

– Alla svenska mejeriföretag inser att förändring måste ske och att nya lösningar måste till nu, säger Per Åsling, som beskriver årets stämma som den bästa han varit med om.

Milko tar nu hjälp av folk med rutin och erfarenhet, när man ska närma sig nya samarbetspartners.

I styrelsen invaldes Hemköps tidigare vd Nils-Erik Johansson, 76 år från Leksand och 65-årige Lars Ölander, Stockholm med en bakgrund som ingenjör och vd i olika industriföretag.

Även 50-årige Ingemar Thorstensson, som driver mjölkproduktion på Bergs säteri Mellerud valdes in i styrelsen. Omvaldes gjorde Anna Ramebäck, Ämtervik och Åsa Eriksson, Ljustorp.

Mer läsning

Annons